Politistii din Zaiecear (Serbia-Muntenegru) au dejucat la sfarsitul saptamanii trecute o tentativa de atentat cu bomba ce viza un lider al romanilor timoceni, informeaza Rompres. Genistii sarbi au neutralizat explozibilul pus in masina purtatorului d
Politistii din Zaiecear (Serbia-Muntenegru) au dejucat la sfarsitul saptamanii trecute o tentativa de atentat cu bomba ce viza un lider al romanilor timoceni, informeaza Rompres. Genistii sarbi au neutralizat explozibilul pus in masina purtatorului de cuvant al Miscarii Democrate a Romanilor din Serbia (MDRS), Mihailo Vasilievici, din Kladovo. Mihailo Vasilievici, care este si redactor-sef al celei mai vechi publicatii romanesti din zona, "Vorba Noastra", participase la o sedinta de partid in cadrul careia a fost condamnata, printre altele, pozitia cercurilor radicale din republica ostile romanilor din Valea Timocului, Valea Moravei, Craina Negotinului si regiunea Homolie. "De mai multa vreme primesc amenintari. Chiar si in ziarul radicalilor "Velika Serbija" (Serbia Mare) am fost atentionat ca pot fi tras la raspundere pentru solidaritatea mea cu miscarea proromaneasca ce a inceput sa ia amploarea in Serbia de Rasarit", a declarat ieri pentru Rompres la Kladovo publicistul Mihailo Vasilievici.
Subventii pentru Timoc
Proiectele culturale initiate de societatile nonguvernamentale din Timoc si Voivodina vor fi finantate de guvernul Serbiei, transmite Rompres, amintind ca pe teritoriul spatiului sarbo-muntenegrean in care se vorbeste limba romana activeaza peste 30 de organizatii nonprofit romanesti, dintre care 14 numai in Valea Timocului. "Sumele alocate de autoritatile de stat pentru pastrarea si afirmarea spiritualitatii romanesti, care se ridica in anul 2006 la circa 500.000 euro, vor fi utilizate pentru sprijinirea transformarii spatiului istoric banatic in zona culturala libera, a promovarii traditiilor istoriei si limbii in cele 226 de localitati romanesti din Valea Timocului, Valea Moravei, Kraina Negotinului si regiunea Homolie", a declarat, ieri, la Uzin, in Serbia-Muntenegru, vicepresedintele Consiliului National al Minoritatii Nationale Romane (CNMNR), Vasile Barbu. El a subliniat ca accentul va fi pus pe dezvoltarea infrastructurii etno-culturale din Serbia de Rasarit, unde traiesc aproximativ un milion de romani."CNMNR l-a sprijinit cu fonduri de la bugetele de stat pe Ipodiaconul Boian Alexandrovici, in ridicarea, dupa 170 de ani, a primei biserici ortodoxe romane la Malainita. La fel va proceda si in cazul in care in zona respectiva vor incepe sa se construiasca si alte lacase de cult", a precizat Barbu. In opinia sa, invatamantul, cealalta prioritate a CNMNR, prin care se deruleaza subventiile repartizate de guvernele Serbiei, Uniunii Statale Serbia-Muntenegru si provinciei Voivodina, va cunoaste un adevarat miracol prin introducerea limbii romane in scolile din localitatile romanesti si dotarea acestora cu materiale didactice importate din Romania. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.