Ministerul Finantelor ar putea initia, in perioada urmatoare, o propunere de impozitare suplimentara a averilor demnitarilor care nu pot fi justificate. Potrivit unor surse din Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), Agentia a propus ca sum
Ministerul Finantelor ar putea initia, in perioada urmatoare, o propunere de impozitare suplimentara a averilor demnitarilor care nu pot fi justificate. Potrivit unor surse din Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), Agentia a propus ca sumele suplimentare care nu se pot justifica sa fie impozitate pe diverse baremuri de impozitare, insa, pentru moment, nu au fost stabilite cotele de taxare. "Pentru ca ANAF, care se ocupa de colectarea veniturilor statului, nu este abilitata sa faca confiscarea acestor averi ilicite, am propus o impozitare suplimentara", ne-au declarat sursele citate.
Ministrul Justitiei, Monica Macovei, declara, recent, ca declaratiile de avere ale demnitarilor vor fi verificate prin intermediul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), in baza unui proiect de lege care va fi prezentat Guvernului. La sfarsitul anului trecut, presedintele ANAF, Sebastian Bodu, declara ca "exista discutii" cu privire la crearea unei entitati pentru controlul averilor, initiativa apartinand Ministerului Justitiei. El a aratat ca erau avute in vedere mai multe variante, printre care infiintarea unei agentii separate, subordonata Parlamentului sau Guvernului, infiintarea unei autoritati sau a unei directii in cadrul unei agentii existente. "Am avut discutii cu ministrul Justitiei, Monica Macovei, cu privire la preluarea de catre ANAF a activitatii de control a averilor. Nu exclud aceasta posibilitate", spunea Bodu la vremea respectiva.
Ideea impozitarii averilor nejustificate a fost vehiculata si in timpul guvernarii PSD. In 2004, ministrul Justitiei de la vremea respectiva, Cristian Diaconescu, afirma ca se are in vedere un sistem de impozitare diferentiat si progresiv care sa se aplice asupra bunurilor mobile si imobile cuprinse in declaratia de avere. Premierul de la acea vreme, Adrian Nastase, propunea taxarea cu 90% a averilor care nu pot fi justificate. In acelasi timp, presedintele statului din acel moment, Ion Iliescu solicita confiscarea averilor ilicite. (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.