Un detinut a murit si alti 46 au fost raniti, dintre care 20 grav, in timpul unor violente la care au participat circa 2000 de detinuti, sambata, intr-o inchisoare din apropiere de Los Angeles, potrivit unui bilant anuntat de politie. Violentele, apa
Un detinut a murit si alti 46 au fost raniti, dintre care 20 grav, in timpul unor violente la care au participat circa 2000 de detinuti, sambata, intr-o inchisoare din apropiere de Los Angeles, potrivit unui bilant anuntat de politie. Violentele, aparent provocate de tensiuni rasiale intre detinuti, au izbucnit la ora locala 15.20 (00.20, ora Romaniei), in inchisoarea Pitchess din Castaic, la 60 kilometri nord-vest de Los Angeles. "Intre 1800 si 2000 de detinuti s-au batut si au ignorat ordinele gardienilor de a se dispersa", potrivit politiei. Un detinut a murit, 20 au fost grav raniti, iar alti 26 au primit ingrijiri medicale, dar se afla in afara oricarui pericol, potrivit sursei. Un precedent bilant, al serviciilor de pompieri, anunta un mort si 100 de raniti. Nici un membru al personalului inchisorii nu a fost ranit.
Circa 200 de detinuti au fost implicati in cele mai grave incaierari. Detinutii au aruncat cu paturi metalice asupra altora, de la etajul al doilea. Politistii au reusit sa restabileasca ordinea in cursul serii, utilizand gaze lacrimogene. Toate inchisorile din regiune au intrat in alerta, pentru a se evita o eventuala extindere a violentelor. Responsabilul politiei din Los Angeles, Lee Baca, a declarat ca la originea violentelor s-a aflat o disputa intre detinuti afro-americani si cei hispanici si a aparat principiul separarii detinutilor pe criterii etnice, subiect controversat in Statele Unite. Asociatia americana pentru Apararea Libertatilor Civile a depus in ultimii 40 de ani, cu succes, recursuri in Justitie si a ajuns chiar si la Curtea Suprema, pentru ca administratiile penitenciarelor sa puna capat segregarii. "Cred ca voi avea o lunga discutie cu asociatia, fiindca este vorba despre vieti omenesti. Foarte multi afro-americani stau in inchisoare cu hispanici, chiar mai numerosi, iar acest dezechilibru duce la ceea ce am putut vedea acum", a spus Baca. In aceasta inchisoare de maxima securitate s-au mai inregistrat violente in urma cu circa zece ani, tot din cauza confruntarilor dintre afro-americani si hispanici. Atunci, circa 100 de persoane au fost ranite.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.