Istanbulul gazduieste, zilele aceastea, o expozitie de exceptie, denumita "Picasso in Istanbul". Organizatorii au avut placuta surpriza sa constate ca evenimentul cultural a inregistrat 115.000 de vizitatori in doua luni de cand s-a deschis - ceea ce
Istanbulul gazduieste, zilele aceastea, o expozitie de exceptie, denumita "Picasso in Istanbul". Organizatorii au avut placuta surpriza sa constate ca evenimentul cultural a inregistrat 115.000 de vizitatori in doua luni de cand s-a deschis - ceea ce reprezinta un numar record.
De asemenea, Istanbulul s-a confruntat cu un adevarat fenomen: la intrarea in muzeul Sabanci se puteau vedea cozi imense de adulti si copii care doreau sa faca cunostinta cu lucrarile marelui artist.
Printre cei dornici sa admire operele marelui pictor s-au numarat si presedintele Turciei, Ahmet Necdet Sezer si primul ministru Recep Tayyip Erdogan.
"Picasso in Istanbul" este prima expozitie dedicata artistului din Turcia, reprezentand o premiera de exceptie, mai ales ca aceasta nu va avea loc si in alt oras, ci numai in Istanbul.
Vizitatorii au avut ocazia sa vada 135 de picturi realizate de artist, din toate perioadele sale. Operele de arta au fost imprumutate de la muzeele Picasso din Paris si Barcelona, precum si din colectii particulare. Din considerente de securitate, numele colectionarilor care au acceptat sa imprumute tablourile pentru expozitie au fost pastrate secrete, organizatorii refuzand chiar sa faca publice sumele pentru care acestea au fost asigurate.
Tablourile au fost aduse la Istanbul in cel mai mare secret, in doua transporturi diferite si fiecare opera de arta a avut un spatiu de expunere creat special pentru ea. Cutiile in care au fost aduse panzele nu au fost deschise in primele doua zile, astfel incat acestea sa aiba timp sa "se adapteze" la atmosfera umeda din Istanbul. In final, picturile au fost asezate pe pereti de catre un specialist de la Paris, care nu a lasat pe nimeni sa intre in sali pana cand nu a terminat. Pe langa picturi, vizitatorii au putut admira si albume de fotografii ale familiei artistului precum si scrisori din corespondenta personala. In cadrul evenimentului cultural au loc la Muzeul Sabanci al Universitatii cu acelasi nume si activitati culturale, proiectii de film, lecturi si conferinte care sunt menite sa-i familiarizeze pe vizitatori cu arta lui Pablo Picasso.
Astfel, peste 18.000 de elevi din toata Turcia au vizitat pana acum expozitia care a inregistrat un succes neasteptat.
Expozitia a fost organizata de Fundatia Sabanci (un nume de renume in comunitatea de afaceri a Europei) in colaborare cu Fundatia Almine y Bernard Ruiz - Picasso. Evenimentul se va incheia la data de 26 martie 2006. (B.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.