In ziua de 15 ianuarie, Ziua Eminescu, la Academia Romana au fost lansate volumele II-VI din editia facsimilata a Caietelor eminesciene. Au rostit alocutiuni acad. Eugen Simion, presedintele Academiei Romane, Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii
In ziua de 15 ianuarie, Ziua Eminescu, la Academia Romana au fost lansate volumele II-VI din editia facsimilata a Caietelor eminesciene. Au rostit alocutiuni acad. Eugen Simion, presedintele Academiei Romane, Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii si Cultelor, poetul-senator Adrian Paunescu, si artistul plastic Mircia Dumitrescu. Cu acest prilej, presedintele Romaniei, Traian Basescu, a adresat Academiei Romane urmatorul mesaj:
La mai bine de o suta de ani de la donatia lui Titu Maiorescu, Academia Romana a reusit sa implineasca profetia lui Iorga: "Nici un rand din Eminescu nu trebuie sa ramana nepublicat".
Felicit Academia Romana si in mod deosebit pe presedintele ei, Eugen Simion, initiatorul si coordonatorul acestui proiect prin care il recuperam pe Eminescu, spre a fi cunoscut si altfel decat cel mai mare poet al romanilor. De asemenea, felicit echipa de profesori de la Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti, condusa de Mircia Dumitrescu, cea care a facut posibila o aparitie editoriala de o exceptionala calitate.
Reusita Academiei nu inseamna numai un mare proiect cultural si un eveniment editorial fara precedent, ci si un demers civic de importanta nationala, pentru ca Eminescu este expresia cea mai inalta a valorilor acestei natiuni. "Nimic nu-l poate destitui din conditia de om universal", spunea Constantin Noica. Manuscrisele lui Eminescu, accesibile decenii la rand numai cercetatorilor, intra acum in circuitul public. Se face astfel un act de dreptate si poetului, si romanilor. Din acest punct de vedere, cuvintele lui Nicolae Iorga par sa capete abia acum un sens: "Tot ce avem de la Eminescu sunt fragmente ale unui geniu impiedicat de a pune in valoare imensele lui posibilitati... O natiune crescuta ca pentru Eminescu nu fusese cu putinta; dar una prin dansul si tocmai cu ajutorul acestora, ar veni sa arate si altceva decat cel mai mare poet".
Doresc Academiei Romane succes in realizarea celorlalte volume si va asigur de sprijinul meu in finalizarea acestui ambitios proiect.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.