Ce a fost saptamana trecuta
* Greselile romanesti duc la sentimente antiamericane
* PSD angajeaza oameni de valoare
* Tariceanu vrea o dezbatere pe tema relatiei Executiv - Justitie
* Basescu ataca in toate partile cu o
Ce a fost saptamana trecuta
* Greselile romanesti duc la sentimente antiamericane
* PSD angajeaza oameni de valoare
* Tariceanu vrea o dezbatere pe tema relatiei Executiv - Justitie
* Basescu ataca in toate partile cu o singura miza
* seful SRI da explicatii despre ascultarea telefoanelor
De ce ?
Pentru prima data in Romania au izbucnit sentimente antiamericane sanatoase, ca urmare a sentintei Justitiei militare a SUA de a-l achita pe ucigasul cantaretului rock Teo Peter. In fata unei asemenea nedreptati, autoritatile romane, fie reprezentante ale puterii, fie ale opozitiei, au rezonat cu nemultumirea simplilor cetateni si au promis sprijin familiei artistului pentru inceperea unui proces civil in America. Achitarea puscasului marin a avut insa si alte efecte. Demnitatea romanilor ca natiune a fost readusa in atentia opiniei publice. Totodata, comentatorii politici, dintre care unii pana mai ieri proamericani convinsi, au facut un brusc viraj catre U.E. si valorile ei, exprimandu-si convingerea ca in nici o tara de pe batranul continent Justitia nu poate da asemenea sentinte nedrepte.
Adevarul este insa cu totul altul. Nu Justitia americana este nedreapta. Ceea ce nu s-a explicat pana in acest moment, insa, de catre autoritatile romane este daca institutiile romanesti s-au preocupat intr-adevar in toata aceasta perioada de administrarea probelor culese din Romania, in asa fel incat sa fie acceptabile in instantele americane. Pentru ca este foarte probabil ca procesul sa fie pierdut pe vicii de procedura, iar autoritatile romane ar fi trebuit sa se preocupe de acest fapt, in loc sa dea explicatii in acest moment si sa aleaga calea indignarii.
Este in logica mentalitatii romanesti sa dam vina pe altii si sa ne indignam pentru propriile esecuri. Este stilul mioritic de a juca totul pe factorii externi si noroc, in loc sa fim preocupati de a ne face treaba. Iar daca este sa gasim vinovati in personam trebuie sa ne uitam la institutiile noastre care trebuie sa-si apere finantatorii, cetatenii romani. Este cazul sa avem mandrie institutionala si nu puseuri de emotie la momente de cumpana.
De ce ?
Cel mai mare partid din Romania, PSD, a dat semnalul ca a-ncetat sa-si linga ranile si ca vrea sa redevina nr. 1 pe scena politica a tarii. Noua conducere a partidului si-a identificat public adversarul in "curtea" partidelor de dreapta si a ordonat strangerea randurilor. Mircea Geoana a sunat goarna adunarii, avertizandu-i pe romanii saraci ca zambetul lui Basescu nu poate fi utilizat la plata intretinerii, iar Miron Mitrea s-a declarat mai aproape de oameni ca oricand, incercand sa se pozitioneze ca un Iliescu 2 al partidului. Spre deosebire de Iliescu insa, Mitrea - a dovedit mai multa viclenie politica, aparand nevinovatia presei in scandalurile in care a fost antrenat partidul.
In tot acest context politic se vede clar germenul disolutiei actualelor structuri de putere, delatiunile din interior risca sa duca actualul PSD in istorie.
Bomba lansata de premierul Tariceanu privind necesitatea unei dezbateri publice pe tema relatiei Executiv - Justitie si-a facut efectele abia saptamana trecuta. Pana la urma, manevra premierului - care a marsat pe ideea ca metoda de aparare cea mai eficienta, chiar si in cazul unei acuze de imixtiune in treburile Justitiei, este un atac sanatos - a fost demolata de Traian Basescu, care a explicat ca tot ce trebuie spus este scris clar in legea fundamentala a tarii. Altminteri, pana la punerea la punct facuta de presedinte, povestea incepuse sa starneasca patimi.
l Presedintele Traian Basescu a privit ce a privit in acvariul vietii publice (dupa cum chiar el a marturisit), dupa care a rabufnit din nou impotriva obiceiurilor rele ale mai multor "entitati" fizice sau deocamdata ipotetice: mafia, grupurile de interese nelegitime, plutoanele celor care se perinda pe la televiziuni, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, Guvernul etc. Vizionar, presedintele a anticipat batalii intre grupuri si alte lucruri care tin de show-urile mediatice si a tras preventiv Guvernul de urechi, pentru a nu se mai amesteca in scandaluri si a nu mai incerca sa-si redefineasca raporturile cu Justitia. Efectele declaratiilor presedintelui se vor amplifica pentru a-i da dreptate.
l Seful Serviciului Roman de Informatii, Radu Timofte, a fost nevoit sa dea unele explicatii in scandalul ascultarii telefoanelor. Bineinteles, institutia sa si-a sustinut nevinovatia, afirmand ca a avut temei legal pentru a intreprinde un asemenea demers. Ba chiar mai mult, a sustinut ca au existat suspiciuni de atingere a securitatii nationale, care s-au confirmat. Din acest motiv interceptarile telefoanelor lui Dinu Patriciu au continuat. Oricum, cel mai interesant fapt in toata aceasta dezbatere este faptul ca s-a trecut la invocarea viciilor de procedura, fiind trecuta in plan secund pledoaria despre nevinovatie.
Ce va fi ?
* Noi echipe de specialisti ai Comisiei Europene si ai statelor membre ale Uniunii Europene vor vizita Bucurestiul, pentru alte evaluari ale angajamentelor marcate cu stegulete rosii in ultimul raport de tara - lupta impotriva coruptiei, Sistemul Schengen, managementul deseurilor si poluarea, protectia proprietatii industriale.
* Marile scandaluri vor continua.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.