Ion Iliescu (foto) este acuzat de abuz in serviciu contra intereselor publice, potrivit unei plangeri penale depuse la Departamentul National Anticoruptie (DNA) de Asociatia "Decembrie 1989 Metrou Romania" si Blocul National al Revolutionarilor. Plan
Ion Iliescu (foto) este acuzat de abuz in serviciu contra intereselor publice, potrivit unei plangeri penale depuse la Departamentul National Anticoruptie (DNA) de Asociatia "Decembrie 1989 Metrou Romania" si Blocul National al Revolutionarilor. Plangerea depusa de revolutionari vine in completarea unui dosar penal, aflat pe rol, care il priveste pe deputatul PSD Emilian Cutean, acuzat de evaziune fiscala, deturnare de fonduri si abuz in serviciu. Potrivit secretarului general al Blocului National al Revolutionarilor, Nicolae Banutoiu, Iliescu a emis "pe ultima suta de metri a mandatului de presedinte" decretul numarul 1168 din 15 decembrie 2004, prin care a atribuit o serie de titluri de revolutionari, prin intermediul fostului secretar de stat pe probleme de resort, Emilian Cutean, unor persoane care nu au aceasta calitate si care "au contribuit la reprimarea evenimentelor din decembrie 1989".
Revolutionarii acuza, Iliescu neaga
In plangerea depusa la DNA se mai arata ca decretul emis de fostul presedinte nu a fost contrasemnat de premierul de la acea data, Adrian Nastase, si nici nu a trecut prin filtrul consilierilor prezidentiali. Banutoiu a precizat, citat de Rompres, ca nu contesta calitatea de revolutionar a tuturor celor 1226 de persoane, ci doar pe cea a lui Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Margareta Costea, Ion Suceava, Dumitru Iliescu, Gabriel Nagi, Francisc Barany. Totodata, presedintele asociatiei 21 decembrie, Doru Maries, a declarat ca "Ion Iliescu nu a participat la Revolutia Romana, ci la deturnarea idealurilor acesteia, incepand cu dupa-amiaza de 22 decembrie 1989, alaturi de generali comunisto-kaghebisti". Revolutionarii contesta, in prezent, calitatea de presedinte al Comisiei parlamentare pe problemele revolutionarilor detinuta de Emilian Cutean, acesta fiind si presedinte al Asociatiei "Club 22", in sediul careia locuieste. "Nu dorim sa luam sediul "Club 22", dar dorim ca acesta sa revina revolutionarilor", a mentionat Nicolae Banicioiu. In replica, Iliescu a negat toate aceste acuzatii si si-a exprimat regretul ca "sunt unii care tot lanseaza provocari si in legatura cu Revolutia si cu certificatele de revolutionar". "Vreau sa va spun ca eu nu am beneficiat si chiar am respins ideea. Cand se plateau impozite, as fi putut sa profit. Am vazut ca altii au profitat, chiar cu salarii foarte mari, sa fie scutiti de impozite folosind certificate de revolutionar. Nu am folosit asa ceva", a precizat Ion Iliescu. (M.V.R.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.