Raportul de tara din mai al Uniunii Europene va fi mai mult in favoarea Romaniei "pentru ca respectam ce ati realizat", a declarat parlamentarul european Doris Pack in cadrul seminarului informativ sustinut ieri, la Bucuresti, de lideri ai Partidul P
Raportul de tara din mai al Uniunii Europene va fi mai mult in favoarea Romaniei "pentru ca respectam ce ati realizat", a declarat parlamentarul european Doris Pack in cadrul seminarului informativ sustinut ieri, la Bucuresti, de lideri ai Partidul Popular European si ai PD. Pack a subliniat ca, in privinta aderarii, "Romania se afla inaintea Bulgariei", dar a adaugat ca, desi a facut multe progrese in ultima perioada, Romania a pierdut mult timp inainte de a incepe. Referitor la faptul ca PPE a fost mai sceptic in privinta aderarii la UE in comparatie cu socialistii si liberalii europeni, Doris Pack a sustinut ca PPE este prietenul Romaniei, dar "ca prieten trebuie sa fii si critic, nu doar sa inchizi ochii". In cadrul aceluiasi seminar, parlamentarul german a adus in discutie si problema minoritatilor, afirmand ca o minoritate trebuie sa aiba drepturi, dar are si obligatii. "Trebuie sa inveti limba tarii in care traiesti. Daca nu o inveti, nu esti un bun cetatean. Deci nu meriti ca tara sa aiba grija de tine", a spus Doris Pack. Ea a sustinut ca trebuie respectata identitatea culturala a maghiarilor, trebuie sa li se acorde dreptul de a vorbi in limba materna, adaugand ca, din informatiile sale, nu exista aspecte negative in problema minoritatilor din Romania. "Nu va faceti griji, mergeti pe drumul dumneavoastra de a da drepturi minoritatilor, dar cereti-le in acelasi timp sa isi indeplineasca obligatiile", a conchis parlamentarul. Presedintele PD Emil Boc a afirmat, in deschiderea seminarului, ca actiunea este extrem de utila pentru PD si ca democratii au facut un pas important optand pentru marea familie a PPE, alegerea fiind "fireasca". "Sper ca prin ce facem impreuna sa contribuim la popularizarea valorilor PPE in Romania si sa obtinem un numar cat mai mare de parlamentari in UE", a adaugat acesta. La randul sau, ministrul democrat Anca Boagiu s-a declarat convins ca popularii europeni vor valida raportul Comisiei Europene privind Romania din primavara acestui an. Initiatorul seminarului, vicepresedintele PD, Sorin Frunzaverde (foto), ne-a declarat ca prin seminarul organizat in Romania, PPE transmite un semnal foarte bun. "Este firesc ca aceste relatii sa se desfasoare si la nivel de training. Este un workshop pentru parlamentarii democrati si, in acelasi timp o practica a PPE de a explica sistemul de valori populare si de a explica prezenta noastra in structurile europene", a spus liderul democrat.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.