Controversa in jurul publicarii unor caricaturi ale profetului Mahomed in mai multe ziare europene continua sa ia amploare. Mii de musulmani au protestat ieri, in diverse zone, inclusiv in Fasia Gaza, fata de publicarea acestor desene, in vreme ce, i
Controversa in jurul publicarii unor caricaturi ale profetului Mahomed in mai multe ziare europene continua sa ia amploare. Mii de musulmani au protestat ieri, in diverse zone, inclusiv in Fasia Gaza, fata de publicarea acestor desene, in vreme ce, in Danemarca, tara in care au fost tiparite pentru prima data controversatele caricaturi ale profetului, premierul acestei tari i-a convocat pe ambasadorii statelor straine pentru a discuta aceasta criza si a trimis un insarcinat special in tarile musulmane, informeaza BBC. La randul sau, intr-o declaratie facuta vineri la Londra, ministrul britanic de Externe, Jack Straw, a opinat ca publicarea in presa europeana a caricaturilor este un gest "insultator". "Cred ca noua publicare a acestor caricaturi este insultatoare, nedelicata si lipsita de respect, este ceva rau", a adaugat oficialul britanic. In acest context, Straw a adus un omagiu "responsabilitatii" si "delicatetei" manifestate de presa din tara sa care nu a publicat imaginile in cauza, exceptie facand doar trei scurte pasaje ce au aparut joi in jurnalele televizate de la BBC si Canal 4.
De asemenea, jurnalistii occidentali si strainii care lucreaza pentru organizatiile umanitare au parasit teritoriile palestiniene, de teama unor represalii.
Scandalul a luat amploare in cursul acestei saptamani, dupa ce mai multe ziare europene au preluat si ele cateva dintre cele 12 caricaturi publicate, in septembrie 2005, de catre cotidianul danez Jyllands-Posten, fapt care a provocat un val de nemultumiri in lumea musulmana. Una dintre caricaturi il infatiseaza pe profet purtand un turban in forma de bomba cu fitilul aprins, in conditiile in care religia musulmana interzice reprezentarea lui Mahomed, asimilata idolatriei. Reproducerea caricaturilor, la 10 ianuarie, intr-un ziar crestin norvegian Magazinet, cu acordul publicatiei Jyllands-Posten, a relansat disputa. Editia de joi a publicatiei iordaniene care a reprodus trei dintre caricaturile lui Mahomed, cerand musulmanilor din intreaga lume sa fie "rezonabili", a fost retrasa de pe piata, iar redactorul-sef a fost demis, la fel cum, de altfel, s-a intamplat si in cazul unor alte ziare europene. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.