Cu ocazia calatoriei apostolice din Polonia, confirmata de Sfantul Scaun pentru perioada 25-28 mai, Papa Benedict al XVI-lea va face o vizita istorica la Auschwitz-Birkenau, locul simbol al Shoah. Evenimentul va reprezenta o premiera in istoria mondi
Cu ocazia calatoriei apostolice din Polonia, confirmata de Sfantul Scaun pentru perioada 25-28 mai, Papa Benedict al XVI-lea va face o vizita istorica la Auschwitz-Birkenau, locul simbol al Shoah. Evenimentul va reprezenta o premiera in istoria mondiala, fiind pentru prima data cand un Papa german viziteaza campurile de exterminare nazista. Astfel, Joseph Ratzinger a ales Polonia, tara natala a predecesorului sau, Ioan Paul al II-lea, pentru cea de-a doua calatorie apostolica internationala. Suveranul Pontif va vizita Wadowice, orasul natal al fostului Papa, capela Sfintei Fecioare de la Kalwaria, Czestochowa, sanctuarul lui Jasna Gora, precum si cel al Milostiveniei Divine, locuri favorite de rugaciune ale predecesorului sau. Un punct central al vizitei pe pamant polonez va fi dedicat "purificarii memoriei" - fraza legendara a lui Karol Wojtyla -, rugaciunii si comemorarii victimelor genocidului nazist. Sfantul Parinte, dupa cum au anticipat surse acreditate din randurile Organizatiei tinerilor catolici polonezi -, va vizita Centrul de Dialog si Rugaciune si va invoca mila Domnului la Zidul Mortii (locul unde au fost impuscati zeci de mii de evrei). Ulterior, Benedict al XVI-lea va vizita "Blocul 11", cartier general al Gestapoului si spatiu al martiriului a milioane de evrei, tigani, preoti si dizidenti, homosexuali, precum si martori ai lui Jehova. La Birkenau, Papa se va ruga la Monumentul International al Victimelor ororii naziste, aflat in vecinatatea Cuptorului Crematoriu numarul 2. Supravietuitori si reprezentanti ai comunitatii evreiesti vor asista la lectura unor rugaciuni in limbile materne ale victimelor exterminarii: poloneza, ungara, romanes si ebraica, urmate de un discurs al Pontifului in italiana.
Ieri, in grotele de la Vatican, peste 200 de persoane au participat la o slujba religioasa in memoria Papei Ioan Paul al II-lea, trecut la cele vesnice in 2 aprilie 2005. De asemenea, cei prezenti, printre care si un grup semnificativ de polonezi, s-au rugat pentru zecile de victime ale prabusirii unui edificiu de la Katowice.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.