Presedintele Traian Basescu respinge acuzatiile formulate de Valerian Stan privind creditul luat, in conditii preferentiale, de la Banca Agricola, spunand ca imprumutul a fost facut de fratele sau, care l-a returnat la timp. Basescu a precizat ieri,
Presedintele Traian Basescu respinge acuzatiile formulate de Valerian Stan privind creditul luat, in conditii preferentiale, de la Banca Agricola, spunand ca imprumutul a fost facut de fratele sau, care l-a returnat la timp. Basescu a precizat ieri, la intoarcerea din Ucraina, ca nu a luat nici un credit de la Banca Agricola si a cerut ca Victor Ciorbea, Mugur Isarescu si Mircea Ciumara sa-si asume responsabilitatea incalcarii legii prin nepublicarea anexelor unor ordonante. Basescu a mai spus ca, tinand cont de afirmatile lui Valerian Stan pe aceasta tema, propune ca verificarea actelor normative emise de Guvern in ultimii zece ani sa inceapa chiar cu Ordonanta 43/1997, la care acesta facea referire. Basescu a precizat ca, desi era membru al Guvernului, nu stie despre adoptarea acestei ordonante. El a cerut insa semnatarilor actului normativ - Ciorbea, Isarescu, Ciumara - sa-si asume responsabilitatea incalcarii legii prin nepublicarea anexelor ordonantelor.
"Intelegem interesele unor trusturi de presa de a denigra"
Presedintele a aratat copiile ordinelor de plata ale creditului luat de la Banca Agricola de fratele sau primite, ieri, prin fax. Basescu a adaugat ca nu este vorba numai despre datoriile catre banci, ci despre orice fel de datorii. "Nu am luat niciodata un credit de la Banca Agricola. Daca intrebarea se referea, poate, la fratele meu, e adevarat, el a luat un credit. L-am rugat sa-mi dea pe fax toata situatia creditului luat de la Banca Agricola. Fratele meu a platit tot. Creditul a fost luat in 1994 si a fost de 156.000 de dolari. Creditul a fost platit pe 17.08.1999, deci fratele meu l-a achitat la timp. Inteleg ca, in prezent, musuroiul este atat de starnit ca mi-au luat la rand frati si verisori. Fratele meu a platit tot. Noi suntem marinari si stim ca onoarea sta si in faptul de a ne plati datoriile. Intelegem interesele unor trusturi de presa de a denigra. Sunt primul care are obligatia de a da explicatii cetatenilor si presei atunci cand sunt acuzat", a spus Basescu.
Acuzatiile
Valerian Stan, membru al conducerii Centrului de Resurse Juridice, fost sef al Corpului de Control al Guvernului in timpul premierului Victor Ciorbea, a precizat, joi, intr-un comunicat de presa - difuzat pe larg de trustul media controlat de Dan Voiculescu - ca, in 1994, ca parlamentar, Traian Basescu a beneficiat, pentru afacerile sale private, de un credit de 200.000 de dolari, in conditii preferentiale, de la Banca Agricola (de stat). Ulterior, in 1997, dupa ce a devenit ministru, Traian Basescu si-ar fi sters datoria fata de Banca Agricola, trecandu-o la categoria "pierderi", printr-o ordonanta de urgenta (nr. 43) - initiata si adoptata de Guvern. In plus, conform lui Valerian Stan, pentru a ascunde faptul ca de aceasta ordonanta beneficia inclusiv ministrul Transporturilor, Guvernul a decis ca Anexa la Ordonanta, cuprinzand lista societatilor comerciale, sa nu fie publicata in Monitorul Oficial in conditiile in care, potrivit dispozitiilor constitutionale, sunt exceptate de la publicare numai "hotararile cu caracter militar". Cand era sef al Corpului de Control al Guvernului, in timpul premierului Victor Ciorbea, Valerian Stan a intrat deseori in conflict cu Traian Basescu, pe atunci ministru al Transporturilor. Stan a fost schimbat din functie dupa ce, in rapoartele pe care le-a inaintat primului-ministru, s-a referit la nereguli ale demnitarilor PD.
Presedintele recunoaste
Aflat, ieri, la Kiev, presedintele Traian Basescu a admis, in fata studentilor Universitatii Nationale "Academia Movileana", ca, pana in 2000, nu era un sustinator al retrocedarii proprietatilor. Mai mult, in calitate de ministru al Transporturilor, a refuzat sa aplice o hotarare judecatoreasca, a continuat seful statutului, precizand ca, acum, un astfel de gest i se pare inacceptabil. "Si politicienii se schimba!", a comentat presedintele Basescu, potrivit unui comunicat al Departamentului de Comunicare Publica al Presedintiei


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.