Finalizarea tranzactiei prin care Erste Bank va prelua 62% din actiunile BCR ar putea avea loc in cel de-al doilea trimestru al acestui an, a declarat ieri presedintele bancii austriece, Andreas Treichl, in cadrul unei conferinte de presa. "Sper ca t
Finalizarea tranzactiei prin care Erste Bank va prelua 62% din actiunile BCR ar putea avea loc in cel de-al doilea trimestru al acestui an, a declarat ieri presedintele bancii austriece, Andreas Treichl, in cadrul unei conferinte de presa. "Sper ca tranzactia se va finaliza, cel mai taziu, la inceputul lunii iunie", a spus Treichl. Erste Bank a lansat o emisiune de actiuni la Bursa din Viena, prin care a colectat 2,9 miliarde de euro, cea mai mare parte din suma urmand sa fie utilizata pentru finantarea preluarii BCR, tranzactie de 3,75 miliarde de euro. Printre conditiile de prefinalizare a contractului se numara semnarea contractului de cont escrow (in care vor fi depusi banii pentru plata actiunilor), obtinerea aprobarilor de la BNR, CSA, CNVM, Consiliul Concurentei si, daca va fi cazul, de la Comisia Europeana. Aprobari trebuie obtinute si de la institutiile implicate din Austria. De asemenea, membrii Consiliului de Supraveghere al BCR numiti in functie la propunerea AVAS, BERD si IFC trebuie sa semneze scrisori de renuntare la mandat. Ultima conditie de prefinalizare este desfasurarea AGA de prefinalizare si aprobarea de catre aceasta a modificarilor la statutul BCR, astfel incat deciziile majore din banca sa nu mai necesite 75% din voturi. SIF-urile, care detin 30,12% din actiunile BCR au fost de acord cu aceasta modificare, in schimb banca austriaca a promis ca va lansa la Bursa actiunile BCR in trei ani de la semnarea contractului. In caz contrar, se va reveni la prevederile actualului statut. Potrivit presedintelui Erste Bank, BCR va fi listata la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) printr-o oferta publica initiala, aceasta fiind cea mai oportuna solutie, in conditiile in care actiunile BCR nu sunt inca listate. Referindu-se la perioada de timp in care se va realiza intrarea pe piata de capital, oficialul Erste Bank a mentionat ca trebuie avute in vedere mai multe aspecte. "Exista deja doua banci foarte atractive, cotate la BVB. Este un loc interesant unde poti sa-ti cotezi titlurile bancii. Ne place, dar trebuie sa ne gandim si la structura Bursei. Nu cred ca se doreste o bursa dominata de banci. Trebuie sa existe emitenti din toate domeniile economice", a afirmat presedintele Erste Bank.
Austriecii multumiti de conducerea BCR
El a mai spus ca banca austriaca este interesata sa isi majoreze participatia la capitalul BCR, daca performantele bancii vor fi satisfacatoare. "Interesul Erste este sa isi majoreze participatia. Nu pot sa estimez cum va evolua BCR in urmatorii ani, deocamdata suntem co-actionari si suntem multumiti", a mentionat Treichl. La bancile detinute in Croatia, Ungaria si Serbia, Erste detine peste 80% din capitalul social al acestora.
Potrivit presedintelui Erste Bank, angajatii si managementul BCR sunt bine pregatiti si nu sunt motive pentru inlocuirea conducerii bancii, care a reusit sa pozitioneze institutia de credit ca lider de piata, desi concureaza cu banci de renume international. El a precizat ca vor avea loc totusi unele modificari in structura de personal, insa acestea nu au fost stabilite inca. "Vrem mai multi oameni instruiti, care sa creasca afacerea. Pot fi inlocuite anumite persoane sau pot fi realizate mutatii de personal in interiorul institutiei, pe diferite paliere departamentale. Nu stim inca cum vom opera aceste modificari", a mai spus seful Erste Bank. Referitor la numarul de sucursale al BCR, Treichl a precizat ca acesta va creste in timp, pe masura cresterii gradului de bancarizare in Romania. Erste Bank a castigat, la finele anului trecut, licitatia pentru privatizarea BCR.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.