3 Februarie 2006

Lectura de 3 minute

Marele actor Stefan Iordache se va afla vineri, 3 februarie, ziua cand implineste 65 de ani, in mijlocul rudelor si al prietenilor apropiati. "Vom bea din vinul meu facut la Focsani si vom manca din bucatele sotiei mele Mihaela" (Michaela Tonitza-Ior
Marele actor Stefan Iordache se va afla vineri, 3 februarie, ziua cand implineste 65 de ani, in mijlocul rudelor si al prietenilor apropiati. "Vom bea din vinul meu facut la Focsani si vom manca din bucatele sotiei mele Mihaela" (Michaela Tonitza-Iordache, nepoata pictorului Nicolae Tonitza), a declarat artistul pentru Rompres, specificand ca inainte de ziua sa de nastere este intotdeauna agitat. "Probabil ca acum 65 de ani, inainte de a veni pe lume, ma agitam, ma grabeam sa ies din burta mamei, de aceea, cred, am aceasta stare de neliniste, nu pot sa dorm: se apropie clipa", a marturisit actorul indragit de generatii intregi.
Joi seara, Stefan Iordache se va afla, la Teatrul Mic, fata in fata cu spectatorii - "imparatii sai", cum ii numea odata artistul pe iubitorii de teatru. Va juca in spectacolul "Alex si Morris", alaturi de Mitica Popescu si Dana Dembinski-Medeleanu, spectacol programat si pe 9 februarie.
In ceea ce priveste proiectele, Stefan Iordache a raspuns ca este in faza de montaj un nou film in care a jucat, regizat de Serban Marinescu, asa incat artistul va putea fi revazut in curand pe marele ecran. Stefan Iordache nu se lanseaza niciodata in declaratii, nu vorbeste despre ceea ce urmeaza sa faca, atunci cand inca nu este cu totul sigur. De data aceasta, el a marturisit ca a avut discutii cu Silviu Purcarete pentru a juca in primul film al marelui regizor de teatru. Spectacolul "Titus Andronicus" de la Teatrul National din Craiova este motivul pentru care publicul ar primi cu mare bucurie o noua creatie sau mai multe cu Iordache si Purcarete pe genericul de film sau pe afisul de teatru.
Stefan Iordache tezaurizeaza in sufletul sau mari personaje din dramaturgia universala si nationala, roluri interpretate de-a lungul multor ani si care dau valoare inestimabila istoriei teatrului romanesc: Actorul si Regele din "Viziuni flamande" (1968), Raskolnikov din "Crima si pedeapsa" (1970), Hamlet din "Hamlet" (1974), Maestrul din "Maestrul si Margareta" (1980), Richard de Gloucester din "Richard al III-lea" (1983), Titus Andronicus din "Titus Andronicus" (1992), Nae Catavencu din "O scrisoare pierduta" (1999), John Barrymore din "Barrymore" (2000) sau Alex din "Alex si Morris" (2004). Acestea si multe alte roluri au fost jucate, de la premiera, ani in sir, publicul regretand de fiecare data cand un spectacol cu Stefan Iordache disparea din repertoriul unui sau altui teatru. A jucat si in filme, dar scena i-a fost altarul in fata caruia s-a inchinat.
Este indragit si de alta "indeletnicire" a sa, muzica. A inregistrat compact discuri cu piese muzicale, impreuna cu Sanda Ladosi si Elena Carstea, dar si un CD cu romante, impreuna Gheorghe Dinica, Monica Anghel, Nelu Ploiesteanu si Marius Mihalache. Chipul si vocea ii sunt imortalizate si in videoclipuri muzicale.
In cartea pe care i-a consacrat-o criticul teatral Ludmila Patlanjoglu, "Regele Scamator, Stefan Iordache", aparuta in 2004, la Editura Nemira, marele actor spunea: "Cei ce trudesc in mine, mai ales inima si creierul, care m-au ajutat sa nasc vreo 100 de oameni - copii ai mei - in toropeala care mi-a linistit bataile inimii si mi-a adormit gandirea intr-un somn dulce, dar, sigur, neodihnitor, imi raspund cu delicatete, gingasie, umor si mila: Nu esti NIMENI!". (Rompres)

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.