3 Februarie 2006

Lectura de un minut

Electronicele si electrocasnicele vor fi mai scumpe cu pana la 20 de euro dupa ce Romania a transpus in legislatia interna prevederile europene privind investitiile in reciclarea deseurilor de echipamente electrice si electrocasnice. Ministrul Mediul
Electronicele si electrocasnicele vor fi mai scumpe cu pana la 20 de euro dupa ce Romania a transpus in legislatia interna prevederile europene privind investitiile in reciclarea deseurilor de echipamente electrice si electrocasnice. Ministrul Mediului Sulfina Barbu a declarat, intr-o conferinta de presa, ca asa-numita "taxa vizibila", reprezentand costurile aferente reciclarii fiecarui echipament in parte, va fi afisat pe raft, in magazine, pentru ca cel care face respectiva achizitie sa stie exact cat costa produsul si cat va plati pentru reciclarea lui, dupa ce nu-l va mai folosi. Cele mai mari costuri vor fi pentru "produsele grele" precum frigiderele, pentru care se va plati un cost suplimentar de 16-17 euro, calculatoarele, avand un cost suplimentar de 10-12 euro si televizoarele, pentru care romanii vor plati in plus 6-7 euro, aceste sume neincluzand si TVA. Romania trebuie sa colecteze 2 kilograme de deseuri pe locuitor, in 2006, si 4 kg in 2008. Ceea ce inseamna ca in acest an ar trebui colectate circa 44.000 tone, iar in 2008 - 88.000 tone. Colectarea, acestor deseuri de la gospodarii la punctele de colectare, conform legislatiei in vigoare, se va asigura de catre primarii, iar transportul la reciclatori - de catre distribuitorii si producatorii de astfel de echipamente, care vor suporta si costurile de reciclare. Acestia isi vor recupera cheltuielile din taxa vizibila. "Daca avem mai putine deseuri, nu inseamna ca le vom importa, ca sa atingem cota de 4 kg pe locuitor", a spus Bogos Zsolt, secretar de stat in Ministerul Economiei. Punctele de colectare, ca si reciclarea deseurilor, vor crea noi locuri de munca, a mai explicat el. In prezent exista 93 de puncte de colectare, din care 47 in judete, 39 in orase cu peste 100.000 de locuitori, iar in Bucuresti este amplasat cate unul in fiecare sector. (G.M.)

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.