Comitetul de lucru pentru modificarea Legii Invatamantului in sectiunea invatamantului superior se va reuni, in aceste zile, pentru a discuta asupra amendamentelor ce se impun a fi aduse actului normativ, a declarat purtatorul de cuvant al Ministe
Comitetul de lucru pentru modificarea Legii Invatamantului in sectiunea invatamantului superior se va reuni, in aceste zile, pentru a discuta asupra amendamentelor ce se impun a fi aduse actului normativ, a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului Educatiei si Cercetarii (MEdC), Mircea Muresan. Directorul Directiei Management Universitar a MEdC, Ion Ciuca, a declarat, la randul sau, ca printre modificarile avute in vedere figureaza profesionalizarea structurilor de conducere din institutiile de invatamant superior, separarea structurilor de management din cadrul acestora, precum si introducerea principiului formarii consiliilor de administratie ale universitatilor dupa modelul european si al cresterii ponderii decizionale a acestora. Introducerea in noua Lege a Invatamantului a modificarilor adoptate in 2005 cu privire la doctorat si gasirea unei modalitati de garantare a imprumuturilor bancare destinate studiilor sunt alte propuneri care ar putea fi cuprinse in textul noului act normativ. Prin hotararea de guvern 567 din iunie 2005, studiile doctorale au fost reorganizate, pentru a fi compatibile cu prevederile acordului de la Bologna pentru care Ministerul Educatiei a restructurat studiile universitare dupa modelul 3 ani (licenta) - 2 ani (master) - 3 ani (doctorat).
Astfel, sustinerea tezei de doctorat se poate face in termen de maximum 3 ani de la terminarea studiilor universitare de doctorat.
Potrivit noilor reglementari, in situatii speciale, cand tematica abordata necesita o perioada mai mare de studiu sau experimentare, durata poate fi prelungita cu 1-2 ani, cu aprobarea senatului universitar, la propunerea conducatorului de doctorat. Doctoratul este considerat un ciclu de studii universitare cu doua componente: studii avansate si cercetare stiintifica. Aceste doua componente devin obligatorii, indiferent de forma doctoratului, la zi sau la fara frecventa. In cadrul studiilor avansate, doctoranzii vor studia metode avansate de cercetare si tehnici de elaborare si management al proiectelor de cercetare. Prin noua Hotarare de Guvern se instituie penalizari care vor merge pana la retragerea dreptului institutiei de a organiza studii doctorale pe o perioada de 3 ani, la retragerea dreptului de conducere de doctorat sau a titlului de doctor. Noua Hotarare de Guvern stipuleaza ca intr-o perioada de 1 an de la aparitie, toate institutiile organizatoare de studii doctorale, cat si profesorii conducatori de doctorat vor fi reevaluati. Aceste reevaluari se vor derula cicilic, la intervale de 5 ani.
Potrivit lui Ion Ciuca, este posibil ca noua lege sa prevada ca imprumuturile vor fi garantate de agentii economici care ii vor angaja pe studenti dupa absolvire, precum si faptul ca respectivele companii vor beneficia in schimb de anumite facilitati.
In aprilie 2004, a fost aprobata o hotarare de guvern pentru introducerea sistemului de burse private, care stabileste posibilitatea ca un student sa poata beneficia in baza unui contract de bursa pe toata durata scolarizarii. Oficialul MEdC a mai spus ca grupul de lucru care lucreaza la modificarea actualei Legi a Invatamantului doreste sa modifice si sistemul de acordare a burselor de studii, in sensul ca acesta sa incurajeze acordarea de sprijin financiar nu doar pentru tinerii cu venituri reduse, ci si pentru cei provenind din familii instarite care obtin rezultate foarte bune in timpul facultatii. In ceea ce priveste sistemul de acordare a burselor de la buget, practic, in acest moment, accentul se pune pe alocarea burselor sociale acelor studenti care provin din familii sarace, ponderea burselor de merit fiind mult diminuata. Potrivit datelor furnizate de biroul de presa al MEdC, Legea Invatamantului 84/1995 a fost modificata de la promulgare pana in prezent de 14 ori: odata in 1997, de doua ori in 2000, de trei ori in 2001, odata in 2002, de trei ori in 2003, de trei ori in 2004 si odata in 2005.

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.