3 Februarie 2006

Lectura de 3 minute

Sindicatul fabricii de prefabricate PROGRESUL SA din Bucuresti s-a plans redactiei noastre, in legatura cu relatia pe care o are cu patronatul, dupa privatizarea societatii. Supararea cea mare a pornit de la faptul ca bonurile valorice n-au mai fost
Sindicatul fabricii de prefabricate PROGRESUL SA din Bucuresti s-a plans redactiei noastre, in legatura cu relatia pe care o are cu patronatul, dupa privatizarea societatii. Supararea cea mare a pornit de la faptul ca bonurile valorice n-au mai fost acordate de sapte luni, salariile vin cu intarziere, iar cotizatia de sindicat oprita pe statele de salarii n-a mai fost virata centrului sindicatului din iulie 2005. Sindicalistii se mai tem sa nu ramana pe drumuri, avand convingerea ca noua proprietara a fabricii, SC STAR CONSTRUCT 2000 SRL, detinuta de asociatul unic Iulian Lupeanu, falimenteaza PROGRESUL SA in mod intentionat, cu intentia de a inchide fabrica. Acesta ar fi vandut mai mult de jumatate din activele societatii si ar fi indatorat societatea, astfel incat sa ajunga in incapacitate de plata.
Comenzile au intarziat sa apara
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a scos 98,26% din activele SC PROGRESUL SA la licitatie, in anul 2002. STAR CONSTRUCT si-a adjudecat-o la pretul de 18 miliarde de lei, platind pe actiune mai mult decat a fost evaluata aceasta, deoarece s-a aflat in competitie cu mai multe firme. La data respectiva, in conformitate cu datele pe care le-am obtinut de la Oficiul National al Registrului Comertului, capitalul fabricii de prefabricate se ridica la 16,485 miliarde de lei, iar datoriile totale la 2,7 miliarde de lei. Oamenii au fost incantati la inceput de aceasta tranzactie, deoarece auzisera ca patronul Lupeanu are afaceri mari cu primaria lui Marian Vanghelie, si ca vor primi pe aceasta relatie comenzi cu nemiluita. Numai ca lucrurile n-au stat tocmai asa.
Monitorizarea postprivatizare a incetat
STAR CONSTRUCT 2000 SRL a reparat scoli si a ridicat cateva economate pentru Primaria sectorului 5, dar nici pana la ora actuala Vanghelie n-a aprobat plata tuturor lucrarilor executate si receptionate. De aceea, edilul a fost chemat in judecata, pentru plata a peste 130 de milioane de lei pe care nu vrea sa le mai achite.
Din documentele puse la dispozitie de conducerea SC PROGRESUL SA, semnate si stampilate de AVAS, rezulta ca STAR CONSTRUCT 2000 si-a respectat toate clauzele contractuale privind contractul de vanzare-cumparare de actiuni nr. B 020/25.06.2003, iar monitorizarea postprivatizare a incetat la data de 24.03.2005, ridicandu-se gajul constituit asupra unui numar de 636.554 actiuni la fabrica de prefabricate. Ar mai fi de spus ca, din activele societatii a fost instrainat pana in prezent un procent de aproximativ zece la suta, si nu jumatate, asa cum sustine sindicatul. In plus, conducerea PROGRESUL nu are in vedere lichidarea fabricii, dimpotriva, de vreme ce si la capitolul investitii s-a achitat de obligatiile contractuale semnate cu AVAS. Pentru acest an exista deja un contract in derulare in valoare de 42 de miliarde de lei, iar altul de peste 60 de miliarde este pe cale de a fi semnat. De asemenea, salariatii nu au fost disponibilizati, numarul acestora inregistrand urmatoare evolutie: in 2002 - 111 angajati, 2003 - 117 angajati, 2004 - 165 de angajati, 2005 - 135 de angajati.
In legatura cu cotizatia de sindicat care n-a fost virata din iulie anul trecut, patronul Iulian Lupeanu ne-a declarat ca acest lucru se datoreaza lipsei de lichiditati de la sfarsitul anului, cand a preferat sa plateasca muncitorilor salariile, doar personalul TESA inregistrand unele restante la acest capitol. "In foarte scurt timp, sindicatul isi va primi banii", ne-a mai asigurat acesta. Tot de la el am mai aflat ca bonurile valorice nu pot fi acordate, acest lucru fiind ilegal atata vreme cat PROGRESUL nu sta chiar pe roze, inregistrand o serie de datorii.

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.