Romanii care lucreaza legal in Italia, au posibilitatea de a beneficia, in cazul unui accident la locul de munca, de salariu platit integral pana la revenirea la serviciu. Sumele cuvenite angajatilor ce au suferit accidente la locul de munca sunt aco
Romanii care lucreaza legal in Italia, au posibilitatea de a beneficia, in cazul unui accident la locul de munca, de salariu platit integral pana la revenirea la serviciu. Sumele cuvenite angajatilor ce au suferit accidente la locul de munca sunt acoperite, potrivit legislatiei italiene, in proportie de 60 - 75% de autoritati, iar restul de angajator. "In cazul in care ati avut un accident la locul de munca trebuie sa declarati evenimentul la camera de garda/urgenta sau la medicul curant, care va elibera primul certificat medical; apoi anuntati patronul, caruia ii inmanati acest certificat. Pe baza lui, angajatorul va informa oficial birourile Institutului National de asigurare impotriva accidentelor la locul de munca si a bolilor profesionale (INAIL) cu privire la accidentul survenit", precizeaza Departamentului pentru Munca in Strainatate (DMS). Daca patronul nu anunta oficiile INAIL, acest lucru trebuie facut chiar de catre persoana accidentata. Pana la insanatosirea deplina a lucratorului, INAIL plateste zilnic o indemnizatie calculata astfel: din a 4-a zi dupa accidentare, timp de 90 de zile, INAIL plateste 60% din salariul muncitorului; din a 91-a zi pana la vindecarea totala, acesta aloca 75% (diferenta de pana la 100% cade in sarcina patronului, in conformitate cu prevederile Contractului Colectiv de Munca Unic la Nivel National). Primele trei zile dupa accidentare vor fi platite de angajator cu 60% din remuneratie, iar ziua in care a survenit accidentul o va plati integral. In cazul in care lucratorul refuza tratamentul, pierde indemnizatia temporara. In general, persoana accidentata primeste banii ce ii revin la sfarsitul perioadei de convalescenta printr-un cec, care i se transmite direct, la adresa specificata in declaratia de accident." De aceea, este foarte important ca adresa indicata sa fie corecta si ca orice modificare aparuta sa fie adusa la cunostinta biroului INAIL in timp util. In situatia in care perioada de tratament este lunga, lucratorul poate cere, chiar si telefonic, plata anticipata a unei parti din suma ce ii revine", mai spun reprezentantii DMS. Daca in urma accidentului de munca, persoana a dobandit un grad de incapacitate psihofizica cuprinsa intre 6% si 100%, are dreptul la o indemnizatie, calculata in functie de salariul avut inainte de producerea evenimentului. In cazul in care lucratorul decedeaza ca urmare a unui accident de munca, INAIL plateste lunar familiei acestuia o suma de bani, calculata in functie de valoarea retributiei pe care o incasa.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.