Agentia Domeniilor Statului (ADS) poate recupera doar o treime din creante intrucat sansele de castig in procesele aflate in desfasurare sunt reduse, iar o parte din firmele cu datorii nu mai exista, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa direc
Agentia Domeniilor Statului (ADS) poate recupera doar o treime din creante intrucat sansele de castig in procesele aflate in desfasurare sunt reduse, iar o parte din firmele cu datorii nu mai exista, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa directorul general al ADS, Barna Tanczos. "Avem sanse sa recuperam doar aproximativ 120 milioane de lei dintr-un total de circa 345 de milioane de lei", a afirmat seful ADS. O mare parte din valoarea totala a datoriilor sunt sume pe care ADS trebuie sa le recupereze de la societati cu care se afla in litigiu, institutia avand pe rol peste 1300 de procese. Institutia mai are de recuperat 90 de milioane de lei, suma ce reprezinta, de regula, penalitatile pentru neefectuarea investitiilor. Barna considera ca in cazul a 115 contracte "sunt sanse mici de recuperare a sumelor", evaluate la aproape 300.000 de dolari, iar in 65 de cazuri nici nu se mai stie cine este datornicul si trebuie identificat. ADS a pus poprire pe conturile a 430 de agenti economici datornici, iar la alti 591 le-a trimis somatii de plata. Anul trecut, ADS a incasat 55,5 milioane de lei, din care 23,5 milioane lei reprezinta datorii acumulate in perioada 2000-2004. In acelasi timp, valoarea redeventelor incasate a fost de 38,2 milioane de lei.
IMB la DNA
In ceea ce priveste situatia Insulei Mari a Brailei (IMB), directorul ADS a aratat ca institutia are de recuperat o suma de 30 milioane de lei (n.r. - 300 miliarde de lei vechi) de la firma TCE 3 Brazi (n.r. - societate detinuta de fostul deputat PSD Culita Tarata), intrucat aceasta a folosit terenul, desi contractul de arendare a suprafetelor respective a fost reziliat incepand cu anul 2003. Pe de alta parte, insa, TCE 3 Brazi a platit in 2005 redevente de peste 4 milioane de lei, dar in baza contractului de arendare, considerat valabil de firma, a mai afirmat Barna, care a adaugat ca sumele vor fi luate in calcul in momentul in care actiunile in instanta vor fi solutionate. ADS are pe rol mai multe procese cu firma TCE 3 Brazi, printre care se numara si cele care vizeaza anularea contractului de arenda si atribuirea directa a IMB. Barna a precizat ca institutii abilitate ale statului au redeschis cercetarile cu privire la activitatea TCE 3 Brazi la IMB. Astfel, DNA verifica modul in care s-a facut arendarea, iar Parchetul analizeaza nota Corpului de Control al Ministerului Agriculturii, din februarie 2005, prin care s-au sesizat aspecte referitoare la activitatea de dupa arendare, inclusiv modul de urmarire a contractului.
Ecarisaj cu repetitie
Directorul ADS a anuntat ca vor fi reluate licitatiile pentru concesionarea activitatilor de neutralizare a deseurilor de origine animala, dupa anularea celei organizate la sfarsitul anului trecut. "Licitatia va avea loc in perioada 28 februarie- 16 martie, astfel incat pana in aprilie sa avem semnate contractele de concesionare", a spus Barna. Pana in prezent, si-au manifestat intentia de a participa la aceste licitatii firme din Romania, dar si din Slovenia, Germania, Olanda si Italia. Firmele care vor castiga licitatia trebuie sa indeplineasca pana la sfarsitul anului obligatiile asumate, vizand in primul rand realizarea investitiilor, intrucat angajamentele Romaniei fata de UE prevad ca sistemul de neutralizare a deseurilor sa devina operational pana in 2007. (L.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.