Aproximativ 90% dintre soferii de autocamioane care au traversat granitele Romaniei in 2003 au dat mita lucratorilor vamali, valoarea medie a unei astfel de "tranzactii" fiind de 44,4 euro, potrivit unui studiu al Bancii Mondiale privind comertul in
Aproximativ 90% dintre soferii de autocamioane care au traversat granitele Romaniei in 2003 au dat mita lucratorilor vamali, valoarea medie a unei astfel de "tranzactii" fiind de 44,4 euro, potrivit unui studiu al Bancii Mondiale privind comertul in Europa de Est si Comunitatea Statelor Independente, citat de Mediafax. Procentajul este al doilea ca marime in randul tarilor analizate, dupa cel consemnat in Albania - respectiv 100%. In schimb, valoarea medie a mitei este cea mai mica, fiind pe de alta parte in crestere comparativ cu anii 2001 si 2002, cand s-a situat la 27,1 euro, respectiv 23,7 euro. O incidenta ridicata a darilor de mita catre lucratorii vamali se inregistreaza si in Macedonia (78%), Croatia (76%) sau Serbia si Muntenegru (71%). Romania mai detine a doua pozitie si in privinta frecventei acordarii de mita de soferii de autocamioane catre angajatii Ministerului de Interne, insa in situatia personalului altor agentii ocupa primul loc. In cazurile mentionate, 53% dintre soferi au declarat ca au dat mita salariatilor Ministerului de Interne, in vreme ce 41% au facut acest lucru cu angajatii altor agentii. Soferii care au traversat granitele Albaniei au dat mita in proportie de 74% lucratorilor Ministerului de Interne, cei care au trecut prin Croatia - 41%, Serbia si Muntenegru - 33%, iar Macedonia - 27%. Statisticile referitoare la mita data angajatilor altor structuri decat cele mentionate, unde Romania se afla pe cea mai inalta pozitie ca frecventa, plaseaza Albania pe locul al doilea, cu 39%, aceasta fiind urmata de Croatia - cu 29%, Serbia si Muntenegru - cu 21% - si de Macedonia - cu 14%. In privinta sumelor acordate, Albania detine suprematia, cu 160,3 euro in 2003, valoarea corespunzand unei scaderi semnificative, de la 324,4 euro in 2002 si 386,9 euro in 2001. Urmatoarea clasata este Serbia si Muntenegru, cu 153,6 euro in 2003, in crestere fata de anii anteriori, apoi Croatia, cu 146,6 euro, respectiv Macedonia, cu 77 de euro, ambele de asemenea in urcare. Banca Mondiala precizeaza ca aceste valori corespund sumelor acordate pentru un camion la traversarea unei singure granite. (A.M.V.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.