O echipa de cercetatori din Statele Unite sustine ca a gasit dovezi potrivit carora obezitatea este contagioasa, la fel ca raceala, arata un studiu publicat, luni, de membrii echipei, informeaza cotidianul Telegraph. Echipa de oameni de stiinta, cond
O echipa de cercetatori din Statele Unite sustine ca a gasit dovezi potrivit carora obezitatea este contagioasa, la fel ca raceala, arata un studiu publicat, luni, de membrii echipei, informeaza cotidianul Telegraph. Echipa de oameni de stiinta, condusa de doctorul Leah Whigham, de la Universitatea din Wisconsin, a descoperit ca adenovirusul uman Ad-37 cauzeaza obezitate la pasari, devenind al treilea virus legat de supraponderabilitate. Virusii Ad-36 si Ad-5 sunt ceilalti doi virusi despre care se stie ca provoaca obezitate la animale. In plus, Ad-36 a fost asociat cu obezitatea la oameni, astfel ca cercetatorii sunt de parere ca si Ad-37 ar putea avea o legatura cu aceasta afectiune. "Stim ca Ad-36 si acum Ad-37 cauzeaza obezitatea la animale", a declarat Whigham, ale carui cercetari au fost publicate in American Journal of Physiology. "Dar nu avem dovezi cauza-efect la oameni. Din punct de vedere etic nu putem face experimente de genul acesta, adica sa infectam oameni si sa vedem apoi daca se ingrasa", a afirmat doctorul. Ideea ca obezitatea ar putea fi declansata de virusi este un subiect disputat in lumea stiintifica, a recunoscut coordonatorul studiului. Dar, exista, totusi, date potrivit carora obezitatea ar putea fi cauzata si de alti factori, in afara alimentatiei nepotrivite si lipsa exercitiilor fizice. "Cu exceptia bolilor infectioase, nici o alta boala cronica nu s-a raspandit atat de repede", a afirmat Whingham. "Cresterea simultana a numarului cazurilor de obezitate in atat de multe tari este dificil de explicat doar de schimbarile de dieta si de stil de viata, sugerand faptul ca adenovirusii ar fi putut contribui la raspandirea bolii. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.