Pesedistii au decis ieri sa-l sprijine pe Adrian Nastase in fruntea Camerei Deputatilor, dar doar dupa ce acesta a dat explicatii in fata grupurilor parlamentare ca nu exista nici o ratiune pentru a fi indepartat din acest post. Primul care a conditi
Pesedistii au decis ieri sa-l sprijine pe Adrian Nastase in fruntea Camerei Deputatilor, dar doar dupa ce acesta a dat explicatii in fata grupurilor parlamentare ca nu exista nici o ratiune pentru a fi indepartat din acest post. Primul care a conditionat mentinerea lui Nastase la sefia Camerei de oferirea unor argumente solide a fost presedintele PSD, Mircea Geoana. "Daca Adrian Nastase ne va confirma astazi ca nu exista ratiuni suplimentare sa ne modificam decizia de sustinere, vom continua sa-l sustinem", a spus Geoana in discursul rostit in fata parlamentarilor PSD. Inainte de speach-ul tinut de liderul PSD, Nastase a afirmat in fata presei ca nu exista nici o ratiune pentru a demisiona din functie, infirmand astfel unele articole de presa care sustineau acestuia i s-a cerut sa renunte la presedintia Camerei.
Refuza sa fie tinta vie
De altfel, in spatele usilor inchise, Adrian Nastase a avut grija sa potoleasca avantul revolutionar al colegilor, avertizandu-i ca nu e el singurul din partid cu probleme de imagine. Intr-un discurs extrem de dur si taios, Nastase a cerut raspicat sa se termine cu toate jocurile de culise din PSD, amenintand ca nu va mai sta sa se uite cum este transformat intr-o tinta vie. Liderul PSD a mai spus ca unii pesedisti au probleme mai mari decat el. Nastase a mai spus ca "n-a fost usa de biserica", dar ca a construit multe biserici si ca indiferent de ceea ce i se va intampla va ramane un luptator. In final, liderul PSD a spus ca se pune la dispozitia grupurilor parlamentare care vor trebui sa judece daca-l mai sustin sau nu. In replica, secretarul general al PSD, Miron Mitrea a spus raspicat ca-l sustine pe Nastase si ca cine nu va face acest lucru inseamna nu intelege cum se face politica. Imediat, Mircea Geoana a cerut parlamentarilor sa spuna daca au vreo obiectie vizazi de Nastase, in caz contrar apreciindu-se ca partidul il sustine in continuare pe acesta la sefia Camerei. Cum nici un pesedist nu a avut vreun comentariu de facut, Geoana a iesit in fata presei cu un meesaj de sustinere pentru Nastase. El a precizat ca Nastase a reconfirmat faptul ca nu exista motive de natura juridica sau penala care sa duca la incriminarea sa, adaugand insa ca, in situatia in care aceste lucruri se modifica, se poate modifica si decizia PSD. Intrebat ce semnal da PSD la Bruxelles in momentul in care decide sa sustina in functia de presedinte al Camerei Deputatilor o persoana asupra careia planeaza suspiciuni de coruptie, Geoana a precizat ca este mai preocupat de ceea ce gandesc romanii. "Si Bruxelles-ul e foarte important, dar mai important e ce gandesc romanii" a spus Geoana.
Certitudini politice
La randul sau, Nastase a spus presei ca "avea nevoie" sa stie daca colegii sai il sprijina sau nu si ca nu s-a ridicat problema retragerii sprijinului in cazul inceperii urmaririi penale. Intrebat cum comenteaza posibilitatea eliminarii functiei de presedinte executiv din statutul PSD - post din care s-a autosuspendat - Nastase a raspuns sec: "As putea sugera si eu o formula ca partidul sa fie condus de un secretar general, ca in trecut". El i-a raspuns si vicepresedintelui Ilie Sarbu care afirmase anterior ca nu a cunoscut-o niciodata pe matusa Tamara, desi era un apropiat al familiei. "Cu Ilie Sarbu am fost in mai multe randuri la vanatoare si nu am luat-o pe matusa Tamara cu noi atunci, iar la intalnirile din familie nu am considerat ca acest subiect este important", a spus Adrian Nastase. (M.T.)
Olteanu: schimbarea lui Nastase, in mana PSD
Liberalii lasa la latitudinea PSD schimbarea lui Adrian Nastase de la sefia Camerei Deputatilor, sperand ca pesedistii nu vor mentine in fruntea forului legislativ un lider cu grave probleme de imagine. "Din punct de vedere procedural si in baza deciziei Curtii Constitutionale, singura procedura de revocare din functia de presedinte al Camerei a lui Nastase este la cererea grupului care l-a propus. Nastase este portofoliul exclusiv al PSD. Ei trebuie sa rezolve aceasta problema", a declarat ieri la Sinaia posibilul succesor al lui Nastase la presedintia Camerei, ministrul PNL Bogdan Olteanu. (O.B.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.