Scurta cariera de reformator a ministrului Nicolaescu s-a incheiat ieri. Reinstalarea doctorului Oprescu la conducerea Spitalului Municipal si retragerea deciziei aberante de dubla impozitare a celor care castiga din valorificarea drepturilor de a
Scurta cariera de reformator a ministrului Nicolaescu s-a incheiat ieri. Reinstalarea doctorului Oprescu la conducerea Spitalului Municipal si retragerea deciziei aberante de dubla impozitare a celor care castiga din valorificarea drepturilor de autor, au dizolvat irevocabil auto-proclamata competenta a ministrului. Sirul grotesc al erorilor si derizoriul in care a fost aruncata ideea de reforma in sistemul sanitar, sunt singurele amintiri care vor ramane dupa "ministrul-contabil". Dupa saptamani intregi in care a jucat alba-neagra cu Justitia, asa cum nici un alt ministru nu si-a permis vreodata, Nicolaescu si-a recunoscut ieri neputinta. Doctorul Sorin Oprescu a fost reinstalat in functie aseara, iar primirea de carnaval care i-a fost facuta de catre personalul spitalului nu are nevoie de comentarii suplimentare. Singura concluzie ar fi ca ideea unei reforme impuse cu aroganta, de sus, fara respectarea legii si fara a avea sustinerea angajatilor din sistem, este sortita esecului. Efectul gafelor lui Nicolaescu nu se limiteaza insa la domeniul sanitar. Laudat de premierul Tariceanu si de presedintele Basescu pentru reforme, Nicolaescu a prins curaj si s-a decis sa inoveze si in domeniul fiscal. Asa a aparut taxa de 6,5% pe veniturile din drepturi de autor, contributie la asigurarile de sanatate. Masura "tintita" spre jurnalisti, care sunt partial platiti in acest sistem, face insa "victime colaterale" printre cei care, intr-o tara civilizata, sunt considerati elita societatii. Este vorba de actori, sculptori, pictori, compozitori, designeri si in general cei care castiga din munca de creatie. Razbunarea lui Nicolaescu pe jurnalisti s-a dovedit insa a fi ilegala. Dubla impunere este interzisa, iar toti cei vizati de taxa nazarita de mintea ministeriala, plateau oricum CAS aferent salariului sau veniturilor pe care le obtin. Dupa ce initial a aruncat pisica in curtea CNAS, afirmand ca ideea repectivei taxe nu-i apartine, ieri Nicolaescu a batut in retragere. Aratandu-se sensibil la argumentele Clubului Roman de Presa, ministrul a afirmat ca va aduce "amendamente" la legile privind reforma sanatatii, in sensul solicitat de ziaristi. Trecand peste faptul ca este cam dificil sa "amendezi" legea pe care ai initiat-o si care abia a trecut prin Guvern, manevra lui Nicolaescu este oricum tardiva.
Chiar inainte de intrarea legilor Sanatatii in Guvern, directorul ziarului ZIUA, Sorin Rosca Stanescu, in calitate a reprezentant al Clubului Roman de Presa, i-a prezentat premierului Tariceanu pozitia CRP referitoare la articolul propus de Nicolaescu. Premierul a ascultat argumentele si a considerat perfect justificata pozitia jurnalistilor, promitand sa rezolve problema. Continuarea este cunoscuta. Daca credibilitatea lui Nicolaescu a expirat, nici credibilitatea lui Tariceanu nu se simte prea bine. (E.I.)
Impozitul de 6,5% ramane doar pe veniturile unice din dreptul de autor
Dupa ce cotidianul ZIUA i-a demonstrat ca impozitarea cu 6,5% a veniturilor unice din dreptul de autor este ilegala, Eugen Nicolaescu a dat inapoi si a promis la Sinaia ca va propune amendamente la legile privind reforma in sanatate, astfel incat sa se plateasca asigurari sociale de sanatate numai pentru drepturile de autor care reprezinta unica sursa de venit, mai ales daca titularul nu are contract individual de asigurari de sanatate. Ministrul Sanatatii a mai precizat ca sunt luate in calcul trei variante, in raport de situatia fiecarei persoane care obtine venituri din drepuri de autor. Astfel, cei care sunt salarizati printr-un contract de munca, dar obtin venituri si din drepturi de autor ar urma sa achite contributii la fondul de sanatate aferente contractului de munca. Totodata, exista persoane care obtin venituri exclusiv din drepturi de autor si care vireaza sume la fondul de sanatate in baza unui contract individual semnat direct cu casa de asigurari de sanatate, platind contributii raportate la o valoare care nu poate fi mai mica decat salariul minim pe economie.
Exista insa si persoane care obtin venituri doar din drepturi de autor si care nu vireaza contributii la fondul de sanatate. "Acestea sunt persoanele la care ne gandim, mai ales", a mai afirmat ministrul Nicolaescu. "In acest sens, in calitate de deputat, uzand de prevederile constitutionale referitoare la angajarea raspunderii Guvernului in fata Parlamentului, voi efectua mai multe amendamente care sa solutioneze propunerea de text, astfel incat sa fie impozitate numai drepturile de autor care se realizeaza ca unica sursa de existenta", a declarat ministrul Eugen Nicolaescu.
CRP e pregatit sa se judece cu Guvernul
Clubul Roman de Presa a trimis o scrisoare primului-ministru Calin Popescu Tariceanu si ministrului Sanatatii prin care arata ca nu este de acord cu impozitarea cu 6,5% in forma prevazuta in pachetul legilor sanatatii. Cristian Tudor Popescu, presedintele CRP, a declarat ieri ca, in situatia in care acest impozit va fi introdus in cazul tuturor celor care obtin sume din drepturi de autor, atunci CRP va da in judecata Guvernul, in contencios administrativ. Ca urmare a acestui demers, ministrul Nicolaescu a spus ca "amendamentele vor fi inaintate Guvernului spre adoptare, in vederea includerii in varianta finala care va fi supusa adoptarii parlamentare prin asumare". (A.M.V.)
Proiect de incompatibilitati la medici si avocati
Medicii si avocatii parlamentari vor fi obligati sa opteze intre calitatea de alesi ai neamului si profesarea meseriilor lor. Presedintele PNL Calin Popescu Tariceanu a subliniat ieri intr-o conferinta de presa ca pachetul legislativ privind reforma in sanatate, asupra caruia Executivul isi va asuma raspunderea in fata Parlamentului, introduce incompatibilitatea intre functia de medic si cea de ocupant al oricarei alte functii publice, inclusiv cea de parlamentar. Liberalii au promis ca se vor ocupa si de cealalta categorie "privilegiata" care populeaza legislativul- avocatii. PNL va intocmi un proiect de lege care va reglementa incompatibilitatea avocatilor cu functii de parlamentar. (O.B.)
Curtea Constitutionala se pronunta in 5 februarie
Constitutionalitatea ordonantei privind rectificarea bugetara pe anul trecut - care a stat la baza demiterii mai multor directori de spitale, inclusiv a lui Sorin Oprescu - va fi dezbatuta de Curtea Constitutionala in data de 8 februarie, transmite Mediafax. Curtea Constitutionala a repus ieri pe rol sesizarea de neconstitutionalitate asupra dispozitiilor aliniatului 5 al articolului 20 din Ordonanta de urgenta a Guvernului cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2005, si aprobata prin legea adoptata in sedinta comuna a Senatului si Camerei Deputatilor din 20 decembrie 2005. Ca urmare a ordonantei amintite, ministrul Nicolaescu a revocat din functii 15 comitete directoare si 24 de consilii de administratie ale unor unitati medicale, printre acestea numarandu-se spitalele Universitar si Elias din Bucuresti, al caror director general era senatorul PSD Sorin Oprescu. (Raluca PAPADOPOL)
Ministrul s-a hotarat sa respecte decizia Justitiei
Sorin Oprescu s-a intors la Spitalul Universitar
Mircea PAUN - ZIUA Foto Dupa o luna de zile de agitatie in jurul conducerilor spitalelor bucurestene Universitar si Elias, generate de ordine de demitere din functii, ordine de numiri si decizii judecatoresti, ieri, pentru prima data, conflictul pare a se fi aplanat. Intr-un sfarsit, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, hotaraste sa se supuna deciziei Curtii de Apel Bucuresti, iar doctorul Sorin Oprescu poate sa-si reia functia de director general. Cu toate acestea, cauza urmeaza sa fie judecata pe fond, iar lucrurile nu sunt nici pe departe rezolvate. Daca la Elias, ministrul Nicolaescu a acceptat numirea ca director general a Doinei Dimulescu, din partea Academiei Romane - decizie pe care Sorin Oprescu s-ar putea sa nu o conteste (de altfel a anuntat ca va avea astazi o discutie cu presedintele Academiei Romane, Eugen Simion), la SUUB, cea de-a treia echipa interimara de conducere, instalata de Nicolaescu, trebuie sa plece. Surse din sanatate spun ca, de fapt, Nicolaescu a primit luni o notificare prin biroul unui executor judecatoresc, prin care demnitarul a fost informat, din nou, cu privire la decizia Curtii de Apel Bucuresti si a fost avertizat, prin acelasi document, ca are la dipozitie 24 de ore pentru a retrage de la conducerea SUUB actuala echipa, termenul expirand ieri, la ora 16.00.
Nicolaescu jos! Oprescu sus!
La ora 16.25, doctorul Sorin Oprescu a intrat in Spitalul Universitar, unde personalul il asteapta cu flori si aplauze. In mijlocul imbratisarilor, Oprescu declara ca justitia "si-a spus cuvantul" si multumeste colegilor ca au avut rabdare si l-au asteptat. "A fost greu si pentru mine si pentru voi. E greu sa stai deoparte si sa vezi cum cineva incearca sa-ti faca rau. Nici pentru mine si nici pentru echipa mea nu este nimic de reprosat pentru modul in care v-a condus. Nu o sa las pe nimeni sa-mi terfeleasca numele sau pe cel al spitalului", a precizat Oprescu. Personalul medical a inceput sa strige "Nicolaescu jos! Oprescu sus!".
Si fosta echipa de conducere a SUUB a revenit in spital, pentru a-si relua atributiile, in baza sentintei Curtii de Apel Bucuresti care a suspendat ordinele ministrului Sanatatii de revocare din functie a lui Sorin Oprescu si a comitetului director.
Referindu-se la reforma Sanatatii, pachet legislativ aprobat saptamana trecuta de Executiv, Oprescu nu s-a ferit sa declare, inca o data ca "este o mare pacaleala si o batjocura la adresa oamenilor. Sunt 21 de incompatibilitati prevazute acolo, toate semanand cu situatia lui Oprescu. In zilele urmatoare vor exista cu siguranta reactii ale oamenilor din sistem", a declarat directorul SUUB.
Suspendari si numiri
La finalul anului trecut, ministrul Sanatatii l-a demis pe senatorul PSD Sorin Oprescu de la conducerea Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti (SUUB) si a Spitalului Elias, odata cu alti 13 directori de spitale, numindu-i la cele doua institutii pe Silviu Radulescu si, respectiv, Vlad Romano. Oprescu a atacat in instanta ordinele de ministru, iar Curtea de Apel Bucuresti a acceptat contestatia senatorului PSD impotriva ordinului semnat de Nicolaescu. La cateva ore dupa decizia luata de CAB in decembrie, ministrul Sanatatii a revocat ordinele de demitere a conducerilor spitalelor Universitar si Elias, dar si pe cele de numire a unor sefi interimari si a desemnat alti directori la conducerea celor doua unitati sanitare. Ulterior, Curtea de Apel Bucuresti a suspendat si cel de-al doilea rand de ordine, decizia fiind executorie, desi nu este definitiva. Potrivit instantei, au fost revocate ordinele cu numerele 9, 10, 11 si 12 semnate de Eugen Nicolaescu in 2006, cu privire la revocarea demiterii directorului si comitetului director de la SUUB, precum si cele privind desemnarea unei noi conduceri. Ministerul Sanatatii face recurs si declara ca interimatul numit pe 5 ianuarie 2006 isi vede suspendate atributiile obisnuite de gestiune SUUB, desi nici o instanta nu s-a pronuntat in sensul anularii numirii acesteia. "In consecinta, conducerea SUUB este, din cauza sentintei CAB, in imposibilitatea de a-si exercita atributiile si pentru aceste motive, pana la solutionarea pe fond a actiunii in anulare a celor patru ordine se va proceda la numirea provizorie a unui director general, care sa gestioneze operatiunile curente ale spitalului".
Curtea de Apel Bucuresti a suspendat si ordinele ministrului Sanatatii care au dus la revocarea pentru a doua oara din functie a lui Sorin Oprescu si a comitetului director de la Spitalul Elias, decizia fiind executorie, desi nu este definitiva. Asadar, in conditiile prezente, Oprescu poate sa-si reia si functia de la Elias, insa aici, la mijlocul lunii ianuarie a fost alcatuit un Consiliu interimar de Administratie care a ales un Comitet Director interimar, agreat si de Academia Romana si de MS. "La deblocarea, la rezolvarea acestei crize, un rol important l-a avut presedintele Basescu", declara atunci Eugen Simion. (Carmen POPESCU)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.