Sfidand vorba conform careia "degeaba strangi, ca nu le poti lua pe toate cu tine in mormant", unii dintre cei mai bogati americani planuiesc sa se bucure de averile lor si "dincolo de moarte", relateaza presa britanica.
Acestia nu numai ca vor
Sfidand vorba conform careia "degeaba strangi, ca nu le poti lua pe toate cu tine in mormant", unii dintre cei mai bogati americani planuiesc sa se bucure de averile lor si "dincolo de moarte", relateaza presa britanica.
Acestia nu numai ca vor ca trupurile lor sa fie criogenate in momentul mortii, ci, utilizand o manevra financiara, doresc sa-si pastreze averile intacte, pana in momentul in care vor fi, probabil, readusi la viata.
Cunoscut ca "fondul de reinviere personala", in acest program se pot investi milioane de dolari pana in momentul in care tehnologiile medicale ale viitorului permit beneficiarilor sa reinvie.
Cei care cred in criogenie, se inscriu la diverse companii private care le vor conserva trupurile in azot lichid si le vor pastra chiar si pentru sute de ani.
Majoritatea acestor clienti sunt extrem de bogati - ceea ce este obligatoriu, pentru ca prezervarea unui trup costa cel putin 150.000 de dolari. Mai mult decat atat, amatorii de astfel de proceduri trebuie sa se asigure ca au bani pentru "reinviere" cat si pentru cheltuielile vietii viitoare in ceea ce ar putea fi America secolului XXIII.
David Pizer, patron al unei statiuni din Arizona, a demarat aranjamentele sa fie inghetat alaturi de sotia si de cainele sau. El planuieste sa pastreze si averea familiei, estimata la circa zece milioane de dolari. Utilizand un fond personal de investitii pentru viata viitoare, Pizer, care acum are 64 de ani, spera ca va fi bogat - sau chiar mult mai bogat cand va reveni la viata.
Investitii pentru viata viitoare
Aceasta metoda a fondurilor personale de investitii a luat nastere de fapt in America secolului al-XIX-lea, pe timpul marilor dinastii industriale, cum ar fi familiile Rockefeller si Carnegie. Temandu-se de faptul ca averile lor ar putea fi "devorate" de taxe, acestia si-au creat fonduri personale de investitii pe termen lung, pentru a-si putea pastra averile.
Aceste fonduri de investitii "pentru reinviere" au trecute la "rubrica beneficiari" numele decedatilor criogenati, tratandu-i, din punct de vedere legal, ca pe niste nepoti nenascuti.
Don Laughlin, in varsta de 75 de ani, proprietar al unui cazino din Nevada, a decis sa-si "lase prin testament" cinci milioane de dolari, estimand ca are "toate sansele sa se intoarca". Specialistii estimeaza ca exista cel putin inca zece persoane care au facut aceste demersuri.
Aceste fonduri sunt permise in 20 de state americane si deja au inceput sa trezeasca interesul institutiilor financiare, cum ar fi Wachovia Corporation, care are cel putin un client cu astfel de cereri.
Exista si variante mai ieftine
Un alt fond, aflat in Liechtenstein, promite clientilor ca daca vor investi zece mii de dolari, dupa o suta de ani, vor primi inapoi aproape noua milioane de dolari. Aceasta crestere ar putea parea spectaculoasa, dar este distorsionata de inflatie si de diversele costuri. De exemplu, in anul 1906, un venit anual ar fi echivalent in 2006 cu suma de 200.000 de dolari anual.
Pana acum, 142 de persoane au fost criogenate la firma Alcor, din Scottsdale, Arizona. Unii dintre acestia au optat numai pentru "neuroconservare" - o optiune mai ieftina, care criogeneaza numai capul clientului.
Printre cei criogenati se afla si Ted Williams, o legenda a baseball-ului. Fiica acestuia a pierdut, in 2002, procesul prin care incerca sa impiedice criogenarea capului tatalui ei.
Jakob Canady, un investitor din Florida care a murit acum doi ani, a lasat milioane de dolari intr-un fond similar de investitii, si a cerut ca banii sa-i fie returnati atunci cand "ramasitele sale umane vor reveni la viata". Dupa citirea testamentului, cele doua fiice ale sale au anuntat ca averea trebuia sa le fie data lor, si pentru aceasta au anuntat ca vor declansa o lupta in justitie. (D.M.)

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.