Pesedistii au de transat trei probleme majore pentru partid in aceasta saptamana: situatia de la PSD Bucuresti, strategia parlamentara si modificarea Statutului partidului in sensul clarificarii aspectelor ce tin de un posibil Congres extraordinar si
Pesedistii au de transat trei probleme majore pentru partid in aceasta saptamana: situatia de la PSD Bucuresti, strategia parlamentara si modificarea Statutului partidului in sensul clarificarii aspectelor ce tin de un posibil Congres extraordinar si de institutia autosuspendarii. Gruparea apropiata lui Dan Ioan Popescu - seful autosuspendat al PSD Bucuresti - s-a reunit ieri seara, pentru a discuta despre excluderea din partid a lui Codrin Stefanescu si suspendarea de la sefia TSD Bucuresti a lui Vlad Dumitrescu. Surse din partid ne-au declarat ca Dan Ioan Popescu ar fi primit asigurari telefonice de la Sorin Oprescu ca toata situatia de la PSD Bucuresti nu are girul sau. Totodata, Stefanescu a spus ca va contesta maniera in care s-a luat decizia excluderii sale din partid. Tinerii de la Bucuresti vor cere organizarea unui Birou Executiv in care sa se discute problema excluderilor din ultima vreme. Tot aici, se va pune problema excluderii presedintelui Comisiei de integritate morala a PSD Bucuresti, Doru Giugula, banuit ca nu a fost strain de tot spectacolul de saptamana trecuta. In tot acest timp, Marian Vanghelie, care a fost acuzat ca a stat in spatele eliminarilor de la PSD Bucuresti, se pare ca a fost sfatuit de centru sa nu mai iasa cu nici o declaratie publica. De altfel, Dan Ioan Popescu se bucura de sustinerea lui Ion Iliescu, care ar fi fost deranjat de actiunea "antidemocratica" de scoatere a sustinatorilor lui DIP pe tusa. Fostul presedinte a avut cateva convorbiri telefonice cu Mircea Geoana si Miron Mitrea (secretarul general al PSD), ambii negand insa orice implicare in povestea de la PSD Bucuresti, sustin surse din partid. Atat Mitrea, cat si Geoana ar fi sustinut ca n-au habar de ce s-a intamplat la Bucuresti, ca nu ei au girat eliminarea apropiatilor lui DIP si ca ei au fost plecati din Capitala in perioada producerii evenimentelor. In replica, Iliescu a recomandat ca situatia de la PSD Bucuresti sa fie clarificata de Sorin Oprescu, in calitatea sa de sef interimar al Organizatiei.
Proiect privind impozitul de solidaritate
Astazi, pesedistii isi vor stabili strategia pentru urmatoarea sesiune parlamentara, de la sedinta urmand sa lipseasca liderul PSD de la Senat, Ion Iliescu, care este plecat la Bruxelles. Parlamentarii ar urma sa vina cu o propunere de proiect de lege privind "impozitul de solidaritate". Acest act normativ va stabili impozitarea averilor "tuturor cetatenilor" care au mai mult de un milion de dolari. Impozitul ar urma sa fie mai mic de 1%, dar pesedistii nu s-au decis inca asupra cotei finale de impozitare. Banii obtinuti ar urma sa fie dati oamenilor cu venituri modeste. Ideea privind impozitarea veniturilor este mult mai veche la PSD si i-a apartinut, in prima faza, lui Ion Iliescu. Acesta a vrut, in timpul mandatului sau de presedinte, sa impuna o impozitare progresiva a tuturor veniturilor mari, impozitare care mergea pana la 80%. Apoi, PSD a gandit, in timpul guvernarii, o impozitare de 90% a tuturor averilor dobandite ilicit. Ambele variante s-au lovit insa de un curent de opinie total nefavorabil, pesedistii vazandu-se nevoiti sa le abandoneze. La intalnire se va discuta si despre un alt act normativ care sa prevada separarea politicului de afaceri. Ambele proiecte de lege mentionate au fost analizate ieri, intr-o intalnire cu Adrian Nastase, de catre Miron Mitrea, Viorel Hrebenciuc (liderul grupului de la Camera) si Ion Solcanu (viceliderul de la Senat). Tot aici, s-a stabilit ca parlamentarii PSD sa-si exprime toata sustinerea pentru mentinerea lui Nastase la sefia Camerei Deputatilor.
Consiliul ultimei sanse
Cel mai asteptat moment de catre pesedisti va fi insa Consiliul National de vineri. La Consiliu se vor pune pe tapet toate propunerile de modificare a Statutului partidului si se va analiza oportunitatea convocarii unui Congres extraordinar. Despre primul aspect, una dintre variantele in lucru ar fi ca acei membri care au "ceva de clarificat in Justitie" sa se autosuspende atat din partid, cat si din functiile publice. Totodata, se mai doreste infiintarea unui nou Consiliu de Onoare pentru ca actualul Consiliu de Integritate Morala nu si-a facut in mod corespunzator datoria. De altfel, pesedistii ar urma sa introduca printre criteriile de evaluare si promovare in partid si cele care tin de moralitate, astfel incat fostii colaboratori ai Securitatii sa nu mai intre in PSD. La Consiliu, Geoana ar urma sa-si prezinte viziunea despre noul PSD, iar Iliescu va sustine ca aceasta reuniune va fi "Consiliul ultimei sanse pentru iesirea din criza a PSD". De altfel, Iliescu va incerca sa identifice cauzele care au generat ultimele crize din partid si va avansa solutii pentru rezolvarea lor. Si tot la Consiliu, pentru cei care vor dori sa demonstreze ca sustin noul PSD si implicit troica Geoana-Mitrea-Rus, partidul le-a pregatit niste insigne rosii, bune de pus in piept.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.