Toata opozitia a pornit zarva mare pe marginea ultimelor decrete legi. Guvernul este acuzat de dictatura, de a fi purtator de actiuni anti-constitutionale si anti-democratice etc.
Discursurile fulminante s'au rostit la Camera si la Senat, orato
Toata opozitia a pornit zarva mare pe marginea ultimelor decrete legi. Guvernul este acuzat de dictatura, de a fi purtator de actiuni anti-constitutionale si anti-democratice etc.
Discursurile fulminante s'au rostit la Camera si la Senat, oratorii partidelor politice s'au agitat si la urma legile contestate au fost votate intrand in vigoare in cel mai scurt timp.
Urmarind si noi aceste agitatii din parlament, ne-am intrebat si noi: de ce atata zarva pentru niste lucruri normale?
Caci s'a vazut vreodata la noi ca un parlament sa respinga o lege, prezentata de un ministru, sau sa fie modificata macar in punctele ei esentiale? De ce oare nu evitam situatia banala si adesea enervanta a discutiei legilor in parlament? Felul cum sunt organizate corpurile noastre legiuitoare, nu pot da decat rezultatul pe care-l vedem, si nu pot fi decat la inaltimea la care sunt. Parlamentul nostru este format din majoritati zdrobitoare, ale unui guvern unitar - majoritati care n'au dreptul sa aiba alta parere decat aceea a guvernului, chiar daca acea parere este gresita. Si oricat s'ar zbate opozitia, oricat de lungi ar fi discursurile ce s'ar tine, legea depusa pe birourile parlamentului, va ramane aceiasi. Dar in afara de aceasta parlamentarii nostri, nu numai cei majoritari sufera de o totala lipsa de sinceritate. Nimic nu e bun din ce face guvernul, chiar daca un an sau doi mai tarziu, fiind ei la putere, vor face acelasi lucru. Exemple care se pot da sunt infinit de multe. Politica romaneasca sufera de o boala incurabila, boala zgomotului si a zarvei celei mari, si totul pentru nimic...
ZIUA, 31 ianuarie 1938


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.