Fenomenul "mineriadelor" din Romania postdecembrista nu constituie nici pe departe o reactie "spontana" a unei categorii profesionale intr-o situatie politica limita, ci rezultatul unor experiente antropologice si psihologice de tip nazist, care a
Fenomenul "mineriadelor" din Romania postdecembrista nu constituie nici pe departe o reactie "spontana" a unei categorii profesionale intr-o situatie politica limita, ci rezultatul unor experiente antropologice si psihologice de tip nazist, care au durat peste douazeci si cinci de ani. Acestea au implicat institutii-cheie ale defunctului stat comunist, de la Consiliul de Ministri si Academia "Stefan Gheorghiu" pana la Facultatea de Filosofie a Universitatii Bucuresti, fara sa ocoleasca, bineinteles, Comitetul Central al U.T.C. si Ministerul pentru Problemele Tineretului.
Cand masele de mineri au fost aduse la Bucuresti in mod repetat, in anii 1990-1991 - printr-o intreaga "orchestrare de zvonuri" si dezinformari profesioniste - pentru a reduce la zero opozitia si statul democratic, aceasta "insurectie" s-a bazat pe cercetari minutioase, academice, derulate de sociologi si psihologi profesionisti, timp de douazeci si cinci de ani sub regimul Ceausescu, experimente in care se masurasera inclusiv circumferinta pumnului mineresc (in comparatie cu circumferinta pumnului altor categorii de muncitori), precum si reactia la zvonuri (deci dezinformari) a maselor de mineri, in comparatie cu alte bresle.
Minerii, cobai pentru "omul nou"
S-o spunem direct: cand minerii au fost ademeniti prin zvonuri ca sa vina la Bucuresti, in anii '90-'91, cineva a stiut perfect ce mecanism psihic trebuie sa actioneze pentru a-i manipula pe mineri ca pe niste copii, intr-o directie sau alta.
Prin ce zvonuri sa-i determine sa-i macelareasca fara mila pe ultimii "golani" ai democratiei din Piata Universitatii si prin ce zvonuri sa-i faca pe mineri sa devasteze Universitatea Bucuresti (mai ales Facultatea de Geologie) si Institutul de Arhitectura "Ion Mincu" - stalcindu-i in bataie pe studenti ori, pur si simplu, pe trecatorii din zona. Cineva le-a multumit minerilor printr-un discurs care, iata - dupa 16 ani de la tragicele evenimente din 13-15 iunie 1990 - capata o dimensiune istorica acuzatoare.
In 1968, Ion Iliescu - pe atunci ministru cu Problemele Tineneretului - declara: "Plenara C.C. al P.C.R. din 29 noiembrie - 1 decembrie 1967 a subliniat necesitatea cercetarii sistematice a tineretului. In acest scop, propun infiintarea "Centrului de cercetari pentru problemele tineretului", care sa initieze anchete in teren, privind factorii care conditioneaza viata, munca, pregatirea si educarea acestora, evidentiind fenomene noi". Ce dovedesc insa arhivele "Centrului de cercetari"? Ca in peste 622 de localitati s-au efectuat "cercetari" privind modalitatea stiintifica de distrugere a valorilor morale ale neamului romanesc, de manipulare si indoctrinare prin propaganda, in scopul crearii asa-zisului "om nou", a "supraomului" ceausist, un soi de Rambo rosu, decerebrat, apt de confruntari sociale. Pana la urma, nenorocirea a cazut pe capul minerilor, dupa ce in calcule si experiente au fost luate si alte categorii de muncitori. Pentru a se crea "omul nou", ortacilor li s-a masurat circumferinta pumnului si li s-a testat reactia la zvonuri.
Statiile-pilot naziste
La mijlocul anilor '60, in urma indicatiei exprese a lui Ceausescu de a se trece la "edificarea omului nou", specific oranduirii comuniste, si la distrugerea valorilor morale traditionale ale poporului roman, se initiaza un amplu proiect antropologic si psihologic. Experiment care va ajunge apoi sa se deruleze in sute de localitati, dar care, inca de la inceput, s-a concentrat asupra structurii antropologice si celei psihosenzoriale a minerilor. Ce se urmarea? O spune sociologul V.V. Caramelea, omul care a condus, ani la rand, acest experiment cu iz nazist, intr-un studiu din 1968, intitulat cu candoare: "Ecologia naturala in studiul adaptabilitatii umane si al personalitatii". Se urmarea "sa se defineasca antropologic complex (biologic, psihologic, istoric, social, cultural) populatia din zona, in faza trecerii de la societatea agricola, la cea industrializata". Mai exact, s-o spunem pe sleau, trecerea de la valorile clasice, traditionale ale societatii romanesti la valorile comunismului sau mai bine zis la nonvalorile acestuia. Asa se face ca, dupa '89, cand se va trece - sau se va mima incercarea de a trece - de la comunism la capitalism, unii vor cunoaste la perfectie indicii de reactivitate ai unor bresle profesionale, ca minerii, in situatii-limita, atipice. Primele doua statii-pilot, pentru experiente antropologice, sunt organizate in zonele mineresti din Muscel, la Berevoiesti si Campulung.
Tovarasul Iliescu, inginer al sufletelor
Caramelea isi definea experimentul drept "studiul omului total", iar sistemul propriu de investigatie il botezase "integral-dinamic". Din 1967, in experimentul nazist se implica prioritar Comitetul Central al UTM, in frunte cu primul sau secretar, tovarasul Ion Iliescu, si Ministerul pentru Problemele Tineretului, "pastorit" de acelasi Ion Iliescu, "inginer al sufletelor", instruit in URSS, pe vremea lui Stalin. In 1967, la plenara Consiliului U.A.S.R. (U.A.S.R. insemnand "Uniunea Asociatiilor Studentilor Comunisti din Romania") din noiembrie-decembrie, Ion Traian Stefanescu (presedintele Comitetului Executiv al lui U.A.S.R. si secretar al C.C. al U.T.C.) afirma: "Dupa cum a insistat in cuvantul sau tovarasul Ion Iliescu, prim secretar al C.C. al U.T.C., plenara a fixat noi directii de munca ale asociatiilor studentesti, sporite exigente in munca de asociatii". Care erau "noile directii" asupra carora staruise tovarasul Ion Iliescu? Implicarea UTM si U.A.S.R., a tuturor studentilor in experimentul antropologic nazist al "statiilor-pilot". Evident, sub conducerea celor mai valorosi activisti ai U.T.C., ca Dan Martian, Vasile Vacaru, Vladimir Pasti, Constantin Schifirnet, Catalin si Elena Zamfir si altii, pe care nu-i mai citam, dar pe care, nu intamplator, ii vom regasi alaturi de "tovarasul" Ion Iliescu si dupa "caderea comunismului" in decembrie '89.
Reactiile minerilor la evenimente unice sociale
Cel mai "cinstit" ramane, totusi, V.V. Caramelea, care declara senin: "Omul nou nu se poate crea decat prin distrugerea dirijata a valorilor traditionale ale poporului roman". Ca, de pilda, Biserica. Pentru aceasta, sustinea in 1972, V.V. Caramelea, era imperios necesar a "frana comportamentele negative care intervin in structura personalitatii individului si a grupului uman, dirijand in sensul dorit de societate procesele socializarii si instructiei, in actiunea educarii membrilor ei". In 1972, "dirijand in sensul dorit de societate" insemna un singur lucru: in sensul dorit de partid, adica de Ceausescu. Interesant este ca V.V. Caramelea a alcatuit si un tabel al determinatiilor de comportament, factori care permiteau manipularea minerilor. Printre acesti "determinanti" in reactiile minerilor se afla "diferenta de acces la bunurile materiale", care putea pune in miscare masa minereasca. Un alt factor "determinant" in manipularea masei mineresti, stabilit de V.V. Caramelea in urma indicatiei "tovarasului" Ion Iliescu, este si mai interesant: reactia de "idiosincrazie" a minerilor la evenimente unice, ca si fata de zvonuri (numite pedant de Caramelea "reactii fata de"), asa cum ar fi fost zvonurile privind inundatii, furtuni ori alte calamitati naturale. Dar si, eventual, fata de evenimente unice sociale.
Manipularea din 13-15 iunie 1990
De ce este important sa afirmam acest lucru, la 16 ani de la evenimentele din 13-15 iunie 1990? Pentru ca printre mineri se raspandise in iunie 1990 zvonul (dezinformarea) ca in cladirea Universitatii ori la P.N.T., de pilda, se ascund arme si droguri (Iliescu va relua aceasta tema, dezinformare, si in discursul de multumire fata de mineri). Minerilor li s-a mai spus ca studentii de la Universitate incitasera oamenii ca sa atace sediile Ministerului de Interne si al Televiziunii, ba chiar ca din Universitate s-ar fi tras asupra fortelor de ordine, "capul rautatilor" fiind un "barbos", unul Marian Munteanu. Ca urmare, toti "barbosii" capturati de mineri in zona, identificati popular "de-ai lui Marian Munteanu", au fost stalciti in bataie. Marea vinovata, li s-a sugerat minerilor, este opozitia. Consecintele acestei sugestii: sediul P.N.T. devastat, fruntasul taranist Ion Ratiu cautat la domiciliu ca sa fie linsat. La fel de vinovata, li s-a sugerat minerilor, ar fi fost "presa independenta". Consecintele: sediile publicatiilor "Romania Libera", "22", "Dreptatea", "Expres" si "Baricada" sunt, la randul lor, devastate. Ziaristii devin tinta unor agresiuni brutale. In acest timp, "tovarasul" Ion Iliescu - primul presedinte "democrat" al Romaniei - asista impasibil la ceea ce, de fapt, patronase ca experiment cu decenii in urma.
Cel mai mare pumn
Minerii n-au fost singura breasla luata "sub lupa" de antropologii lui Iliescu, la sfarsitul anilor '60. Muncitorii agricoli si cei forestieri au fost, si ei, cercetati. Numai ca masuratorile au stabilit repede un fapt esential: pumnul mineresc avea circumferinta cea mai mare: 31,42 de centimetri. Nu mai ramanea de stabilit decat mecanismul prin care pumnul mineresc sa fie pus la treaba, in scopuri politice. Acest instrument s-a dovedit "zvonul", urmat de idiosincrazia minerilor la "diferentele de acces la bunurile materiale". La 16 ani de la evenimente, ramane sa ne intrebam un singur lucru: Oare pentru ce s-a intamplat in 13-15 iunie 1990 in Bucuresti trebuie sa-i blamam numai pe mineri? Miron Cosma este, oare, singurul vinovat? Nu cumva mult mai vinovati sunt altii, cei care folosisera, inca de pe vremea regimului comunist, cercetarea antropologica, cu scopul de a sti cum sa-i manipuleze pe mineri in situatii politice critice? Cei care le masurasera pana si circumferinta pumnului? Aceasta este, pana la urma, intrebarea la care trebuie sa se raspunda.
"Supra-omul" lui Mengele
Intre 1940 si 1945, in lagarele lui Hitler, au fost inregistrati milioane de detinuti, majoritatea evrei si tigani. Dintre acestia, aproximativ 400.000 au murit in urma executiilor, batailor, infometarii sau bolilor. Insa, o buna parte a detinutilor din lagarele naziste au cazut in mainile echipei de "doctori" condusa de Joseph Mengele, supranumit "Ingerul Mortii". Echipa care, incercand sa "obtina" "omul de tip nou" sau "supra-omul", a facut experimente medicale de o cruzime care depaseste orice imaginatie.
Doctorii SS, condusi de Mengele au ramas in istorie pentru cruzimea experimentelor facute pe prizonieri. Martorii care au supravietuit Holocaustului au spus ca, pe langa incercarile de sterilizare a femeilor de origine iudaica, Mengele avea o predilectie pentru experimente pe gemeni (in special copii tigani) si pe persoanele cu handicap. Programul oficial avea in vedere "cercetari genetice si antropologice".
Prizonierilor li se injectau substante toxice sau li se faceau transplanturi dureroase de piele. Bineinteles, anestezicul nu intra in discutie. De asemenea, femeilor insarcinate li se legau coapsele chiar inainte sa nasca, iar barbatii tineri si chiar copiii erau scufundati in apa rece ca gheata si tinuti acolo pana mureau de hipotermie. Astfel, se incerca stabilirea unor limite de rezistenta pentru corpul omenesc. In acest fel, mii de copii, femei si barbati si-au pierdut viata, iar cei care au supravietuit au ramas cu sechele grave. (D.E.I.)
Apologia infractiunii
Discursul prin care Iliescu le-a multumit minerilor
"Va multumesc pentru tot ceea ce ati facut in aceste zile, in general pentru atitudinea dumneavoastra de inalta constiinta civica. Deci va multumesc inca o data tuturor pentru ceea ce ati demonstrat si in aceste zile, ca sunteti o forta puternica, cu o inalta disciplina civica, muncitoreasca, oameni de nadejde si la bine, dar mai ales la greu. Si de asta data ati demonstrat cat de importanta este solidaritatea muncitoreasca. Cu un sentiment deosebit de constiinta civica, patriotica, ati simtit momentul dificil si cu o daruire exemplara v-ati aratat gata sa fiti solidari cu puterea noua. Exemplul dumneavoastra a fost plin de imbarbatare pentru toti cei de bine, care doresc progresul societatii romanesti. Vreau sa va multumesc deci pentru acest act de inalta solidaritate pe care l-ati demonstrat in aceste zile. (...)
Cu ajutorul dumneavoastra au fost descoperite in subsolul cladirii P.N.T. depozite de sticle incendiare, de droguri, de seringi cu care au injectat droguri unora din cei care stateau in Piata Universitatii si armament. (...) Stim ca avem in dumneavoastra un sprijin de nadejde, cand va fi nevoie vom apela! Sper sa nu mai fie nevoie sa apelam la dumneavoastra. (...) Sa ne vedem cu bine!".
(Complexul Expozitional - fragmente de pe banda sonora a casetei)
Iliescu invinuit in dosarul Mineriadei
Fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, a fost pus sub invinuire in dosarul mineriadei din 1990. Cu toate ca a fost citat in calitate de invinuit la Parchetul Militar, fostul sef al statului nu s-a prezentat la audieri, declarand ulterior ca se va intelege cu procurorii in privinta datei in care se va prezenta la audieri. Sfidarea sa nu a avut insa efectul scontat, procurorul anchetator, Dan Voinea replicandu-i lui Iliescu ca la urmatoarea audiere va fi citat. Cu o zi inainte de audierea sa in calitate de invinuit, aparatorii fostului presedinte al Romaniei s-au prezentat la Parchetul Militar, unde au consultat dosarul si au luat la cunostinta de restul actelor depuse. In urma cu doua luni, procurorul militar Dan Voinea declara ca au aparut noi depozitii care fac referire la implicarea lui Iliescu in Mineriada din 13-15 iunie '90. (M.V.R.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.