Trei judecatori de la Curtea de Apel Alba Iulia au intrat in atentia procurorilor dupa ce au respins cererea de retrocedare a unei case, iar impotriva lor revendicatorii imobilului au facut o plangere, acuzandu-i de abuz in serviciu. Magistratii din
Trei judecatori de la Curtea de Apel Alba Iulia au intrat in atentia procurorilor dupa ce au respins cererea de retrocedare a unei case, iar impotriva lor revendicatorii imobilului au facut o plangere, acuzandu-i de abuz in serviciu. Magistratii din Alba au luat aceasta decizie cu toate ca, initial, instantele inferioare, Judecatoria si Tribunalul Sibiu, hotarasera sa dea castig de cauza revendicatorilor, familia Teusan.
In urma deciziei Curtii de Apel, Viorica si Vasile Teusan au facut o plangere la Parchetul instantei supreme impotriva judecatorilor Ioan Crisan, Sanda Trif si Ion Truta de la Curtea de Apel Alba Iulia, procurorii stabilind, initial, neinceperea urmaririi penale a magistratilor. Familia Teusan a contestat insa la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) rezolutia data de Parchet, iar, in 12 ianuarie, judecatorii instantei supreme au admis plangerea reclamantilor. Totodata, instanta suprema a dispus restituirea dosarului catre procurori, "in vederea inceperii urmaririi penale privind pe Crisan Ioan, Trif Sanda si Truta Ion, pentru infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor".
Completul de trei judecatori al Inaltei Curti a apreciat ca procurorul avea obligatia efectuarii actelor premergatoare in cadrul carora sa verifice concret fiecare dintre invinuirile imputate judecatorilor, ceea ce nu s-ar fi intamplat. "Se precizeaza ca, ulterior acestor verificari, se va putea decide daca pretinsa neindeplinire sau indeplinire defectuoasa cu stiinta a obligatiilor de serviciu de catre judecatorii anterior mentionati a existat, iar in caz afirmativ, daca a avut loc cu intentie sau din culpa", isi motiveaza sentinta magistratii instantei supreme.
Hotararea nu este definitiva, putand fi atacata cu recurs, la completul de noua judecatori ICCJ. (G. TARATA)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.