Dupa ce a ermetizat deja granitele cu Teritoriile, Israelul a decis ieri sa inghete fondurile datorate Autoritatii Palestiniene, temandu-se ca acestea ar putea fi folosite in activitati teroriste, a anuntat premierul israelian interimar, Ehud Olmert.
Dupa ce a ermetizat deja granitele cu Teritoriile, Israelul a decis ieri sa inghete fondurile datorate Autoritatii Palestiniene, temandu-se ca acestea ar putea fi folosite in activitati teroriste, a anuntat premierul israelian interimar, Ehud Olmert. Seful Guvernului israelian s-a referit implicit la o transa de aproximativ 35 de milioane de dolari, care ar fi trebuit transferata maine catre Autoritatea Palestiniana, in conditiile victoriei miscarii radicale Hamas in scrutinul legislativ din 25 ianuarie. Aceste fonduri provin in special din TVA si din drepturile vamale impuse produselor importate in teritoriile palestiniene prin tranzitarea Israelului. Artizanul politicii israeliene de asasinare selectiva a militantilor palestinieni, Avi Dichter, a declarat ca statul evreu trebuie sa-i elimine pe liderii Hamas cautati, chiar daca acestia ar deveni membri ai viitorului Guvern. El s-a referit la unii dintre responsabilii Hamas, printre care Ismael Haniye, liderul din Gaza al miscarii. Avi Dichter, fost director al Shin Bet (serviciul de securitate interna), s-a declarat sceptic in privinta ramanerii in functie a liderului palestinian, Mahmud Abbas, dupa victoria Hamas.
Abbas ramane dirijorul politicii externe
Abbas a prezidat, duminica, reuniunea Comitetului Central al partidului Fatah. Desi sedinta urma sa confirme refuzul Fatah de a forma un Guvern de coalitie cu Hamas, dezbaterile s-au incheiat fara nici o precizare asupra acestei chestiuni. Potrivit programului anuntat, Abbas urma sa se deplaseze, aseara, in Gaza, pentru a se intalni cu liderii Hamas si a le cere sa formeze noul Cabinet. In conformitate cu legea palestiniana, Guvernul supervizeaza politica interna, iar presedintele Autoritatii Palestiniene isi pastreaza competenetele in materie de politica externa, in special in relatiile cu Israelul. Cum Abbas preconizeaza negocieri politice in vederea unui acord de pace cu Israelul, in timp ce Hamas promoveaza continuarea luptei armate si distrugerea statului evreu, coabitarea actualului presedinte cu un viitor Cabinet format de radicali se anunta foarte dificila. Liderul palestinian a anuntat, ieri, ca va ramane la conducerea Autoritatii Palestiniene pana la finalul mandatului sau, in 2009.
Premierul israelian interimar, Ehud Olmert, si cancelarul german, Angela Merkel, au afisat o pozitie comuna fata de miscarea Hamas, refuzand sa negocieze cu aceasta in cazul in care nu va renunta la violenta si nu va recunoaste dreptul Israelului de a exista. In opinia lui Merkel, care a efectuat o vizita de doua zile in Israel si Teritorii, faptul ca miscarea Hamas, sustinatoare a distrugerii Israelului, a castigat alegerile parlamentare, nu ii confera in mod automat legitimitate internationala.
Cancelarul german si-a exprimat, ieri, "profunda rusine" la incheierea unei vizite la memorialul Holocaustului Yad Vashem din Ierusalem, informeaza Mediafax. "Sunt foarte impresionata de ceea ce am putut vedea. Le-am spus acest lucru, in numele Guvernului german si in numele poporului german", a afirmat oficialul, exprimandu-si "profunda rusine". "Doar cel care cunoaste trecutul are un viitor", a scris ea in cartea de onoare a memorialului, citandu-l pe diplomatul si filosoful german Wilhelm von Humboldt (1767-1835).


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.