Peste 120 de pasari de balta slabite de inghet, ce se adaposteau in ostroavele Grindului Chituc, zona de protectie absoluta din sud-estul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, au fost capturate si ucise de localnici din satul Vadu, transmite Rompres.
Peste 120 de pasari de balta slabite de inghet, ce se adaposteau in ostroavele Grindului Chituc, zona de protectie absoluta din sud-estul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, au fost capturate si ucise de localnici din satul Vadu, transmite Rompres. Descoperirea macabra apartine unui grup de biologi, din cadrul Muzeului National de Istorie Naturala "Grigore Antipa" si organizatiei ecologiste "Oceanic Club", din Constanta, aflati duminica, intr-o actiune de monitorizare ecologica si ornitologica in nordul litoralului romanesc. Directorul executiv al organizatiei Oceanic Club, Razvan Popescu Mirceni, a declarat ca pe limanul de nisip dintre Lacul Sinoe si Marea Neagra, in special in apropierea pescariei Vadu, a gasit capetele smulse a peste 120 de lisite si rate salbatice, dar si cadavre decapitate ale pasarilor. "Este o imagine de cosmar si intristarea a fost cu atat mai mare, cu cat in apropiere i-am si vazut si filmat pe cei care le gonesc pana la epuizare pe bietele pasari slabite de inghet si de lipsa hranei, le prind si le omoara, tineri barbati, care ne-au spus ca sunt din satul invecinat Vadu", a spus Razvan Popescu Mirceni. El a mai precizat ca unii chiar jucau turca cu cadavrele pasarilor, in vreme ce altii le indesau in saci. Informat telefonic despre sinistrul eveniment, comisarul sef al Garzii de Mediu a Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, Costel Ifrim, a recunoscut ca situatia descrisa de echipa de ecologi este deosebit de grava. "Eu voi alerta imediat agentii nostri din zona, dar trebuie ca si autoritatile locale sa ia masuri urgente, chiar si politia de frontiera sa limiteze accesul, pentru ca dincolo de aspectul moral, de cruzimea cu care sunt macelarite pasarile epuizate de frig, intervine pericolul la care se expun cei care intra in contact cu aceste pasari ce pot fi purtatoarele virusului gripei aviare, mai ales ca nu stim ce fac cu pasarile prinse, unde le duc", a precizat comisarul sef Costel Ifrim. (L.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.