Romanii sunt de parere ca cei mai multi politicieni cinstiti se regasesc in PD, iar cei mai multi corupti se regasesc in PSD. Aceasta este una dintre concluziile unui sondaj de opinie realizat de Insomar. Cercetarea a fost realizata in perioada 18-23
Romanii sunt de parere ca cei mai multi politicieni cinstiti se regasesc in PD, iar cei mai multi corupti se regasesc in PSD. Aceasta este una dintre concluziile unui sondaj de opinie realizat de Insomar. Cercetarea a fost realizata in perioada 18-23 ianuarie, pe un esantion de 1155 de persoane, cu o marja de eroare de plus minus 3% si cu o probabilitate de 95%.
Ori afaceri, ori politica
Potrivit acestei analize, romanii sunt de parere ca principalul motiv pentru care oamenii intra in politica este dorinta de inavutire si ca cei care aleg o cariera politica ar trebui sa renunte total la afaceri. De asemenea, romanii sunt convinsi ca politicienii nostri nu sunt nici pe de parte inzestrati cu calitatile pe care le detin oamenii politici din tarile Uniunii Europene.
Referindu-se la politicieni cinstiti, peste 30% dintre cei intervievati au spus ca cei mai multi dintre acestia se afla in PD. Aproape 20% cred ca cei mai multi sunt la PRM, iar 17% sustin ca PNL este partidul care a reunit cei mai multi politicieni cinstiti. Doar 14% dintre romani cred ca la PSD sunt cei mai multi politicieni onesti, iar 5%, la UDMR.
Politica pentru bani
In ceea ce priveste oamenii politici corupti, peste 75% dintre cei care au raspuns la intrebarile sondajului considera ca cei mai multi se regasesc in randurile PSD. 8% dintre repondenti sunt de parere ca in PD se ragasesc cei mai multi corupti, iar 7%, in PNL. Analiza mai arata si ca romanii prefera un politician corupt dar care a facut ceva pentru tara unuia cinstit dar care nu s-a remarcat. In opinia a peste 50% dintre cei intervievati, cei care intra in politica o fac pentru bani. 26% dintre repondenti considera ca oamenii vor sa faca politica pentru ca le place puterea si doar 7% cred ca cei care aleg o cariera politica vor sa faca ceva bun pentru oameni si tara.
Sondajul mai arata ca romanii nu au o parere prea buna despre politicieni. 80% dintre cei chestionati spun ca oamenii politici din Romania nu prea au calitati comparabile cu colegii lor din tarile Uniunii Europene.
Credit nelimitat justitiei
De altfel, cei mai multi dintre intervievati cred ca in politica nu ajung doar oamenii cu calitati deosebite. Un numar foarte mare dintre repondenti, respectiv peste 70% sunt convinsi ca cei care aleg o cariera politica trebuie sa renunte complet la afaceri. De altfel, sondajul mai arata ca aproape jumatate dintre romani sunt de parere ca cei mai multi oameni de afaceri se afla in PSD. Cercetarea mai arata si ca pentru aproape 53% dintre cei intervievati, calitatea de "foarte bun om de afaceri" nu reprezinta o conditie suficienta pentru a fi considerat si un "foarte bun om politic". Exista insa si circa 47% de romani pentru care experienta manageriala poate fi considerata un avantaj si o premisa a indeplinirii cu succes a unei responsabilitati din cadrul administratiei publice. Realizatorii sondajului arata ca singura sansa de primenire a calitatii mediului politic ramane acordarea unui credit nelimitat justitiei de a actiona independent de orice interventie a politicului asupra deciziilor si mecanismelor sale functionale.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.