Romania a rasuflat usurata, dupa ce, la sfarsitul saptamanii trecute, a planat suspiciunea ca o persoana a contactat virusul gripei aviare. O braieanca, in varsta de 81 de ani, a trebuit sa fie internata la Spitalul bucurestean "Matei Bals", unde a
Romania a rasuflat usurata, dupa ce, la sfarsitul saptamanii trecute, a planat suspiciunea ca o persoana a contactat virusul gripei aviare. O braieanca, in varsta de 81 de ani, a trebuit sa fie internata la Spitalul bucurestean "Matei Bals", unde a fost creata o sectie speciala pentru astfel de cazuri. Batrana provine din localitatea Dudesti, sat Tataru, judetul Braila, unde a fost inregistrat focar de gripa aviara, ce nu a fost inca inchis. Decizia medicilor de a o interna pe batrana a fost determinata de simptomele de raceala puternica pe care aceasta le prezenta, foarte asemanatoare cu cele de gripa aviara. Imediat, specialistii spitalului, impreuna cu medicii veterinari, au inceput efectuarea unor teste pentru identificarea contextului epidemiologic in care a aparut suspiciunea de gripa aviara in vazul batranei, informeaza Mediafax. Conducerea spitalului a anuntat, dupa efectuarea primelor investigatii, ca femeia sufera de o raceala puternica. Sursa citata a precizat ca "nu se confirma clinic" afectiunea de care era suspectata batrana la momentul internarii. Medicii au stabilit ca femeia, in varsta de 81 de ani, sufera de o rinito-traheo bronsita acuta virala obisnuita pe fondul unei cardiopatii. Batrana mai are o boala coronariana cronica si diabet zaharat, au spus doctorii. Analizele batranei au fost trimise, sambata, Spitalului Cantacuzino din Capitala, pentru verificari, analize care au eliminat orice suspiciune in acest caz.
Flutur inchide focarele
Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur anunta, vineri, ca este posibil ca focarele de gripa aviara din judetele Braila si Ialomita sa fie inchise in perioada urmatoare, dupa cele din Tulcea, Calarasi si Buzau, in conditiile unor temperaturi reduse si a migratiei pasarilor catre alte zone. "Ultimele analize efectuate sunt negative. Evolutia este imbucuratoare, insa trebuie sa fim atenti, pentru ca pasarile migratoare vor reveni in primavara", spunea Flutur. In prezent, mai sunt active focare de gripa aviara in judetele Braila in localitatile Tataru, Ciresu si Dudesti, Ialomita - Rovine, Marsilieni si Albesti. Potrivit reprezentantilor Autoritatii Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), vineri urma sa fie inchis focarul din localitatea Rovine, judetul Ialomita, iar sambata cel din Marsilieni - Ialomita. Oficialii ANSVSA apreciaza ca, in conditii normale, daca nu apar noi cazuri de imbolnaviri la pasari, in perioada 4-17 februarie urmeaza sa fie stinse toate focarele. In Romania au fost semnalate 25 de focare de gripa aviara, in judetele Tulcea, Braila, Buzau, Calarasi si Ialomita. (C.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.