Consiliul Concurentei, prin intermediul unui fax semnat de presedintele Mihai Berinde, a informat Consiliul National al Audiovizualului ca a declansat deja unele masuri pentru cazurile sesizate de catre forul condus de Ralu Filip (foto dreapta). CNA
Consiliul Concurentei, prin intermediul unui fax semnat de presedintele Mihai Berinde, a informat Consiliul National al Audiovizualului ca a declansat deja unele masuri pentru cazurile sesizate de catre forul condus de Ralu Filip (foto dreapta). CNA ceruse CC sa intervina atat in legatura cu drepturile de televizare ale meciurilor din campionatul national de fotbal, Divizia A (vandute de Liga Profesionista de Fotbal), cat si cu drepturile de transmisie radiofonica pentru partidele echipelor nationale (seniori, tineret, juniori), cele din Cupa si Supercupa Romaniei, precum si cele din Divizia B (vandute de Federatia Romana de Fotbal). Dupa ce precizeaza ca rolul de autoritate administrativa autonoma atribuit CC are doua dimensiuni, una preventiva si una corectiva, Berinde il anunta pe Filip si de modul in care actioneaza institutia pe care o conduce. Berinde precizeaza si masurile intreprinse pana in acest moment de catre CC in legatura cu aspectele reclamate de CNA. Prima dintre ele se refera cererea de modificare a contractului de cesiune exclusiva incheiat intre LPF si Telesport pentru partidele din Divizia A. Astfel, CC solicita reducerea duratei contractului aflat in derulare de la 4 ani la 3 ani, renuntarea la clauza reinnoirii contractului in mod automat la expirarea termenului pentru care a fost incheiat, renuntarea la clauza contractuala ce confera cesionarului dreptul la prima optiune cu privire la preluarea drepturilor aferente urmatoarelor editii de campionat. CC mai cere ca, incepand din campionatul 2007-2008, vanzarea drepturilor de televizare a meciurilor din Divizia A, precum si a dreptului de difuzare a oricaror imagini in miscare de la aceste meciuri, sa se faca numai prin licitatie, pe o perioada de maximum 3 ani, in pachete cat mai mici, astfel incat un singur distribuitor sa poata castiga cel mult doua astfel de pachete si renuntandu-se la clauzele mentionate. De asemenea, CC a trimis atentionari catre FRF FR Baschet, cu privire la faptul ca practica de vanzare a drepturilor pe o baza colectiva poate avea efecte anticoncurentiale, daca acestea se vand de o maniera exclusiva (FRF a vandut drepturile de transmisie radifonica pentru meciurile Nationalei catre Total Sport FM, un post care nu acopera decat Capitala!). CC a solicitat FRF si FRB sa reia procesul de vanzare a drepturilor de transmisie radio a meciurilor respective cu respectarea legislatiei din domeniul concurentei. CC mai precizeaza ca in cazul in care nu sunt respectate conditiile solicitate isi rezerva dreptul de a demara procedurile legale, in baza prerogativelor date de Legea Concurentei. (MIG)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.