Mii de oameni au fost prezenti, ieri, la Pristina, capitala provinciei Kosovo, la funeraliile fostului presedinte Ibrahim Rugova, decedat la finele saptamanii trecute, la varsta de 61 de ani, informeaza BBC. Ceremonia funerara a fost insa umbrita de
Mii de oameni au fost prezenti, ieri, la Pristina, capitala provinciei Kosovo, la funeraliile fostului presedinte Ibrahim Rugova, decedat la finele saptamanii trecute, la varsta de 61 de ani, informeaza BBC. Ceremonia funerara a fost insa umbrita de faptul ca autoritatile din provinicia Kosovo, aflata sub administrarea provizorie a ONU din martie 1999, nu au fost de acord ca presedintele Serbiei, Boris Tadici, sa fie prezent. "Dorinta mea era de a-i aduce un omagiu unui om care s-a consacrat realizarii pasnice a ideilor sale si care era un reprezentant al albanezilor din Kosovo, cu care convietuim", a declarat presedintele sarb. El a subliniat insa ca respecta dorinta familiei lui Rugova, potrivit careia prezenta presedintelui Serbiei la funeralii nu este "acceptabila". "Din nefericire, reprezentantii albanezilor din Kosovo si ai comunitatii internationale nu au vazut ca este o sansa de a incepe schimbarea relatiilor intre sarbi si albanezi", a apreciat Tadic. Rugova a fost inhumat "cu toate onorurile militare, dar fara o ceremonie religioasa", conform dorintei defunctului. La ceremonia funerara au luat parte seful administratiei ONU in Kosovo, Soren Jessen-Petersen, premierul kosovar Bajram Kosumi, presedintele interimar al provinciei, presedintele parlamentului de la Pristina Nedzat Daci, Inaltul reprezentant al UE pentru politica externa si de securitate comuna Javier Solana, comisarul european pentru extindere Olli Rehn, sefi si reprezentanti ai autoritatilor din statele vecine, reprezentanti ai guvernului si partidelor politice din Kosovo. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.