Astazi, de la ora 13, are loc la Montreux (Elvetia), la Congress Centre, tragerea la sorti a grupelor preliminare pentru turneul final al Campionatului European din 2008. Conform coeficientului calculat de UEFA pe baza rezultatelor din ultimele doua
Astazi, de la ora 13, are loc la Montreux (Elvetia), la Congress Centre, tragerea la sorti a grupelor preliminare pentru turneul final al Campionatului European din 2008. Conform coeficientului calculat de UEFA pe baza rezultatelor din ultimele doua campanii de calificare (CE din 2004 si CM din 2006), Romania a fost repartizata in urna a doua valorica (a prins ultimul loc, cu al 14-lea coeficient european), avand astfel un oarecare avantaj fata de precedentele preliminarii, mai ales ca primele doua clasate in grupe se califica direct la competitia organizata de Austria si Elvetia. Ieri, o delegatie a FRF, alcatuita din Victor Piturca - selectioner, Florin Prunea - director de Relatii Internationale si Ionut Lupescu - director general, a plecat la Montreux pentru a asista la tragerea la sorti. Miercuri, in Elvetia au ajuns si Mircea Sandu - presedintele FRF si Adalbert Kassai, secretarul general al federatiei.
Lupescu si Prunea vor Anglia
Ionut Lupescu a declarat la Aeroportul International "Henri Coanda" ca daca Romania este unita si isi doreste cu adevarat sa se califice, atunci se poate bate cu orice selectionata din Europa. "La tragerea la sorti nu e dupa noi, ci dupa cum vrea Cel de Sus. Sunt destule echipe atractive, important este ca echipa nationala sa joace bine, sa continue acolo unde a terminat cu Cehia si Olanda. Daca arata intr-adevar ca o echipa unita, care isi doreste cu adevarat sa se califice, putem juca impotriva oricarei echipe din Europa", a spus Lupescu. Intrebat pe cine ar prefera din punct de vedere financiar, Lupescu a raspuns: "Se afla cu noi in urna, asa ca nu se mai poate. Nu stiu daca o echipa de club din Romania poate avea ca reteta dupa un meci 500.000 de euro. Insa dupa un meci cu Anglia ar putea iesi un profit de doua milioane-doua milioane si ceva". Directorul de relatii internationale din cadrul FRF, Florin Prunea, a declarat ca isi doreste Anglia din prima urna valorica. "Este bine si din punct de vedere financiar, si sportiv. Cred ca putem sa castigam ambele partide cu Anglia. Drepturile TV la un meci cu Anglia sunt cu totul altele, interesul este crescut fata de un meci cu, sa zicem, Macedonia", a comentat oficialul FRF. Prunea a precizat ca are emotii, fiind prima sa deplasare in calitate de angajat al FRF. "Sunt increzator. Nu mergem sa speriem pe nimeni, ci sa ne facem treaba. Este un moment important, primul pas, apoi vor veni clipe mult mai grele, pentru ca va trebui sa facem programul de jocuri in interesul echipei nationale", a spus Prunea. Acesta a precizat ca situatia este grava la nivelul fotbalului. "Am vazut noul manual de licentiere si la nici un capitol nu putem face fata. Daca aceste criterii s-ar impune din acest an, cred ca doar doua-trei echipe din Divizia A, nu mai vorbesc de cupe europene sau echipa nationala, ar rezista, cred ca am fi obligati sa inchidem campionatul", a subliniat Prunea. Directorul de relatii internationale al FRF a precizat ca Romania mai face fata la acest nivel doar prin calitatea jucatorilor. "Cred ca ei sunt niste eroi, intre conditiile in care isi desfasoara ei activitatea si cele ale celorlalti fotbalisti este o diferenta foarte mare. Din pacate, ne bazam doar pe talentul fotbalistului roman", a spus Prunea.
Piturca:"Este dificil sa te califici"
Selectionerul Victor Piturca a declarat ca, pentru el, Anglia nu este un adversar prea accesibil. "Ramane una dintre cele mai puternice echipe din lume, dispune de jucatori foarte valorosi, dar latura financiara este foarte importanta pentru conducatorii FRF. Pe mine ma intereseaza mai putin acest lucru, vreau echipe mai slabe din punct de vedere valoric. Anglia este o forta, insa noi am avut mereu succes cand am jucat impotriva echipelor anglo-saxone, probabil pe acest lucru se bazeaza ei cand afirma ca ar fi mai usor cu Anglia", a spus Piturca, adaugand ca nu stie daca ar fi mai bine pentru Romania daca Anglia ar numi un nou selectioner. Piturca a precizat ca are emotii. "Prima repriza - in avion, a doua - vineri, la tragere. Nu am fost niciodata la tragerea grupelor, sper sa avem noroc. Daca soarta va fi sa avem parte de echipe foarte valoroase, asta este. Este foarte dificil sa te califici acum, toate echipele isi doresc asta, fortele s-au egalizat, nu mai exista echipe mici si echipe dinainte castigatoare, insa exista si superechipe de care n-as vrea sa avem parte", a comentat selectionerul. Piturca a mentionat ca nu poti fi niciodata sigur de calificare, indiferent cu ce echipa cazi. "Uitati-va la prima grupa valorica, la a treia sau a patra, echipe foarte valoroase, care n-au avut succes in ultimii ani, dar care vor sa revina, la fel ca si noi, precum Belgia sau Scotia", a spus Piturca. (MIG)
EURO 2008 - URNELE VALORICE
Urna 1: GRECIA, OLANDA, ANGLIA, PORTUGALIA, CEHIA, FRANTA, SUEDIA
Urna 2: GERMANIA, CROATIA, ITALIA, TURCIA, POLONIA, SPANIA, ROMANIA
Urna 3: SERBIA-MUNTENEGRU, RUSIA, DANEMARCA, NORVEGIA, BULGARIA, UCRAINA, SLOVACIA
Urna 4: BOSNIA-HERTEGOVINA, IRLANDA, BELGIA, LETONIA, ISRAEL, SCOTIA, SLOVENIA
Urna 5: UNGARIA, FINLANDA, ESTONIA, TARA GALILOR, LITUANIA, ALBANIA, ISLANDA
Urna 6: GEORGIA, MACEDONIA, BELARUS, ARMENIA, IRLANDA DE NORD, CIPRU, MOLDOVA
Urna 7: LIECHTENSTEIN, AZERBAIDJAN, ANDORRA, MALTA, FEROE, KAZAHSTAN, SAN MARINO, LUXEMBURG


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.