Fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, nu s-a prezentat ieri la Parchetul Militar, unde trebuia sa fie audiat, in calitate de invinuit, in dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990. Lipsa actualului senator de la intalnirea cu procurorii nu are mo
Fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, nu s-a prezentat ieri la Parchetul Militar, unde trebuia sa fie audiat, in calitate de invinuit, in dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990. Lipsa actualului senator de la intalnirea cu procurorii nu are motive plauzibile daca ne gandim la faptul ca fostul presedinte nu a fost plecat din tara, el participand ieri la o intalnire cu conducerea PSD, unde a discutat despre situatia actuala a social-democratilor.
Mai mult, Ion Iliescu a refuzat sa explice absenta sa de la Parchet, fiind chiar deranjat de intrebarile jurnalistilor pe aceasta tema. "Da ce va intereseaza?", a sarit ca ars fostul presedinte. Acesta a invocat chiar si o anumita intelegere cu procurorii din acest caz. "Asta-i treaba mea cu Parchetul Militar, eu ma inteleg cu Parchetul cand anume ma prezint", a spus Iliescu.
Replica lui Voinea
In replica, procurorul militar Dan Voinea a declarat, tot ieri, ca fostul presedinte Ion Iliescu se va prezenta la Parchetul Militar pentru a fi audiat ca invinuit, in dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990, in baza unei citatii, potrivit legii, nu a vreunei intelegeri cu procurorii.
Potrivit Codului de procedura penala, citatia este actul prin care invinuitul sau inculpatul sunt chemati in fata organului de urmarire penala sau a instantei de judecata. In cazul in care persoana anterior citata nu s-a prezentat si nu isi justifica absenta, ea poate fi adusa cu mandat.
Audierea de ieri trebuia sa fie prima dupa sapte luni de cand procurorul militar Dan Voinea, din cadrul Parchetului Militar, afirma, intr-o declaratie acordata BBC, ca Ion Iliescu este cercetat penal pentru rolul sau in evenimentele din 13-15 iunie 1990. Tot atunci, acesta adauga ca fostului presedinte i-au fost aduse la cunostinta invinuirile in prezenta avocatului sau. (R.A., M.V.R.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.