Statuia ecvestra a Regelui Ferdinand, realizata de Ivan Mestrovici si pierduta in anii '40, a fost gasita recent de Ministerul Culturii si Cultelor (MCC), a declarat Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii si Cultelor.
Dupa ce in urma cu cateva s
Statuia ecvestra a Regelui Ferdinand, realizata de Ivan Mestrovici si pierduta in anii '40, a fost gasita recent de Ministerul Culturii si Cultelor (MCC), a declarat Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii si Cultelor.
Dupa ce in urma cu cateva saptamani ministrul Culturii spunea ca e pe cale sa gaseasca statuia din bronz a Regelui Carol I, acum Iorgulescu a facut publica descoperirea unui alt monument de for public realizat de sculptorul croat Ivan Mestrovici, statuia Regelui Ferdinand. "Am gasit statuia in bronz a Regelui Ferdinand, ceea ce este extraordinar, pentru ca s-a spus ca a fost ingropata, ca s-a pierdut. Am gasit-o intr-un loc in Bucuresti. Ea exista, este in bronz, este o statuie foarte impozanta", a precizat Adrian Iorgulescu.
In ceea ce priveste viitorul amplasament al statuii lui Ferdinand, ministrul Culturii a declarat ca aceasta va fi asezata "intr-un loc potrivit", care va fi facut public "la timpul potrivit".
Statuia ecvestra, inalta de 18 metri, prezentandu-l pe Regele Ferdinad in tinuta incoronarii de la Alba Iulia, a fost realizata in 1940, de catre Ivan Mestrovici, la comanda Casei Regale. A fost inaugurata in toamna lui 1940, fiind amplasata in apropiere de Biserica Mavrogheni, in primul rond al Soselei Kiseleff. Pe 10 noiembrie 1940, cele patru socluri ale monumentului au fost afectate de un cutremur, iar apoi statuia a fost restaurata timp de doi ani. Cinci ani mai tarziu, in 1947, statuia avea sa fie demolata si pierduta, pentru ca, dupa aproape 60 de ani, Ministerul Culturii s-o regaseasca "undeva in Bucuresti".
In ceea ce priveste statuia ecvestra a Regelui Carol I, realizata in bronz de acelasi Mestrovici, ministrul Culturii a anuntat, pe 10 ianuarie, ca are semnale ca monumentul, despre care se stia ca a fost distrus in intregime de comunisti, ar fi ingropat "undeva in Romania". Atunci, Iorgulescu spunea ca "se umbla cu detectorul de metale" si se fac tatonari pentru recuperarea monumentului, care ar urma sa fie plasat in fata Bibliotecii Centrale Universitare din Bucuresti. (Mediafax)

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.