Duminica 22 ianuarie, Filarmonica "George Enescu" a gazduit pe scena Ateneului Roman un recital in memoriam Toru Takemitsu, la 10 ani de la moartea marelui compozitor japonez. Recitalul a fost sustinut de flautistul Ion Bogdan Stefanescu si de chitar
Duminica 22 ianuarie, Filarmonica "George Enescu" a gazduit pe scena Ateneului Roman un recital in memoriam Toru Takemitsu, la 10 ani de la moartea marelui compozitor japonez. Recitalul a fost sustinut de flautistul Ion Bogdan Stefanescu si de chitaristul Costin Soare.
Nascut pe 8 octomnbrie 1930, la Tokio, si stins din viata in acelasi oras, pe 20 februarie 1996, Toru Takemitsu a fost un autor prodigios: a compus sute de lucrari concertistice in genuri diverse, de la formule traditionale la experimente electronice, precum si muzica pentru coloanele sonore a peste 90 de filme (intre care unele foarte cunoscute, semnate de Akira Kurosawa si Shohei Imamura). Interesat deopotriva de traditia japoneza si de muzica occidentala, a explorat interferentele dintre ele, propunand simbioze neasteptate. Il pasionau filmul si literatura, dar si formele asa-zis "populare" de muzica, in special jazz-ul. "Sunt autodidact", spunea, "dar il consider pe Debussy profesorul meu"; sau: "Profesorii mei sunt Duke Ellington si natura"; si, in termeni mai generali: "Mi-am recunoscut cultura proprie studiind muzica occidentala moderna". "Descoperit" in spatiul european de catre Igor Stravinski, Takamitsu a scris, intre altele, o piesa pentru pian si orchestra care poarta ca titlu primul cuvant din "Finnegans Wake", capodopera absconsa a lui James Joyce: "Riverrun". A imbinat muzica si cu imginea vizuala, facand trimiteri la natura, la lumea viselor sau la lumea gradinilor (topos purtator de semnificatii speciale in cultura japoneza).
Astazi, marti 24 ianuarie, de la orele 19, pe aceeasi scena este programat un concert in cadrul "Anului Mozart", cu integrala sonatelor pentru flaut si pian ale compozitorului omagiat. Interpreteaza Catalin Opritoiu (flaut) si Manuela Giosa (pian). (Ov.S.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.