Rezervele minime obligatorii pe care bancile comerciale trebuie sa le constituie la Banca Nationala pentru resursele in valuta vor creste, incepand de astazi, de la 30% la 35%, potrivit normelor bancii centrale adoptate la sfarsitul anului trecut. BN
Rezervele minime obligatorii pe care bancile comerciale trebuie sa le constituie la Banca Nationala pentru resursele in valuta vor creste, incepand de astazi, de la 30% la 35%, potrivit normelor bancii centrale adoptate la sfarsitul anului trecut. BNR a decis limitarea in continuare a creditului in valuta din cauza cresterii nesustenabile a consumului, "evolutie care reclama restrictivitate sporita din partea intregului mix de politici economice in vederea continuarii pe termen mediu si lung a procesului de dezinflatie". Tinta de inflatie pentru 2005 anuntata de BNR a fost de 7,5%, plus/minus un punct procentual, insa a depasit usor limita superioara a intervalului, situandu-se la 8,6%. Pentru acest an, banca centrala a anuntat o tinta de inflatie de 5% cu acelasi interval de variatie de plus/minus un punct procentual, insa sub rezerva evolutiei preturilor administrate si a altor factori, cum ar fi pretul petrolului pe plan mondial si politica fiscala. Decizia BNR de majorare a rezervelor minime obligatorii la valuta a fost adoptata la doar trei luni de la precedentele masuri de limitare a cresterii creditului in valuta. Reamintim, in septembrie 2005 Banca Nationala a plafonat nivelul creditelor in valuta pe care o banca le poate acorda la de trei ori fondurile proprii. In momentul intrarii in vigoare a acestor norme, majoritatea bancilor depaseau plafonul de credite in valuta stabilit de banca cenrtala insa, ulterior, au recurs la majorari de capital pentru a-si mari fondurile proprii, astfel incat sa poata relua creditarea in valuta. In aceste conditii, creditul neguvernamental in valuta si-a reluat cresterea in luna noiembrie 2005, inregistrand o majorare de 0,6% exprimat in euro, dupa ce in luna anterioara finantarile acordate in valuta au scazut cu 0,1%, potrivit datelor BNR. (A.M.V.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.