Firma din Bistrita al carei autocar a fost implicat intr-un accident rutier in Italia, soldat cu un mort si 21 de raniti, a avut licenta de transport suspendata, in anul 2004, din cauza unor nereguli in contabilitate si pentru ca folosea personal far
Firma din Bistrita al carei autocar a fost implicat intr-un accident rutier in Italia, soldat cu un mort si 21 de raniti, a avut licenta de transport suspendata, in anul 2004, din cauza unor nereguli in contabilitate si pentru ca folosea personal fara forme legale. Comisarul Alexandru Tanco, seful IPJ Bistrita-Nasaud, a declarat, ieri, ca institutia pe care o conduce detine toate datele pentru a incepe investigatiile in cazul acestei societati, insa deocamdata asteapta ca Politia din Italia sa-i ceara sprijinul. "Noi am aflat ca masina avea numarul BN 71 TAB si era inmatriculata pe una din firmele care fac parte din acest grup Tabita SRL. Nu stim de ce au mers pe traseul respectiv si nici cat de obositi erau soferii. Ce pot spune este ca la volan era Ionel Curea, iar ceilalti doi soferi raniti sunt Calin Coman si Ciprian Roman. Toate datele despre aceasta firma le detinem si asteptam doar un semn din partea colegilor nostri din Italia sa incepem investigatiile", a precizat, citat de Mediafax, comisarul Alexandru Tanco.
Prejudiciu de aproape jumatate de miliard
Potrivit acestuia, grupul de firme SC "Filadelfia" SRL, al carei autocar a fost implicat duminica in accidentul din Italia, a avut licenta suspendata in cursul anului 2004 ca urmare a unor controale facute de Autoritatea Nationala de Control, care a verificat modul de respectare a legii privind raporturile de munca, dar si disciplina financiar-contabila. La vremea aceea, societatea a fost amendata cu suma de 100 de milioane de lei vechi si s-a calculat un prejudiciu la bugetul de stat in suma de circa o jumatate de miliard de lei vechi din cauza modului de inregistrare a veniturilor din transport si a felului in care au fost evidentiate obligatiile fata de buget. De asemenea, in urma controlului s-a mai constatat ca transportatorul a folosit personal fara forme legale de angajare, dar si ca, la beneficiul realizat, TVA-ul inclus neevidentiat era de 466 de milioane de lei vechi, suma fiind considerata prejudiciu. Totodata, in contabilitate nu au fost inregistrate unele facturi, iar plafonul de casa a fost depasit.
In acelasi timp, conform politistilor de frontiera, "Filadelfia" ar fi scos ilegal din tara sute de romani, incasand sume imense de la emigrantii plecati la munca in Spania.
La vremea aceea, IPJ Bistrita-Nasaud a inceput o ancheta care s-a finalizat cu un dosar penal trimis Parchetului de pe langa Tribunalul Bistrita-Nasaud. In replica, administratorul firmei "Filadelfia", Ioan Sigartau, a declarat ca, din punctul sau de vedere, incidentele de acum doi ani nu au legatura cu accidentul produs duminica in Italia. El a spus ca persoanele implicate in accident vor fi despagubite, prin firma de asigurare cu care pasagerii au incheiat contracte la plecarea in Italia.
Comunicat MAE
Pe de alta parte, Ministerul Afacerilor Externe a informat, ieri, ca autoritatile italiene au luat primele masuri de urgenta si au dispus internarea a zece pasageri raniti grav, la spitalele din Piacenza, Parma si Castel San Giovanni. Celelalte persoane aflate in autocar au suferit rani usoare si se afla in afara oricarui pericol. Reprezentantii Consulatului General al Romaniei din Milano s-au deplasat la locul accidentului pentru a acorda asistenta necesara cetatenilor romani si pentru a ajuta autoritatile italiene in procedura de identificare a victimelor. Consulatul de la Milano va lua toate masurile necesare, potrivit competentelor stabilite de lege, pentru repatrierea corpului neinsufletit al persoanei decedate si pentru sprijinirea cetatenilor romani aflati inca in stare grava.
Reamintim ca un un autocar in care se aflau 45 de persoane care plecasera din Spania catre Romania a fost implicat intr-un accident rutier in apropiere de Piacenza.
Autocarul s-a izbit de un parapet de ciment aflat la iesirea de pe autostrada A 21, in urma impactului o persoana - Ilie Tomaroga, de 50 de ani -, pierzandu-si viata, iar alte 21 fiind ranite, dintre care zece grav. (G.T.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.