Un tribunal din Turcia a decis, ieri, sa nu-l mai judece pe celebrul scriitor turc Orhan Pamuk pentru declaratiile sale privitoare la masacrarea armenilor in timpul Imperiului Otoman. Anularea acestui proces deosebit de stanjenitor, care s-ar fi putu
Un tribunal din Turcia a decis, ieri, sa nu-l mai judece pe celebrul scriitor turc Orhan Pamuk pentru declaratiile sale privitoare la masacrarea armenilor in timpul Imperiului Otoman. Anularea acestui proces deosebit de stanjenitor, care s-ar fi putut dovedi decisiv pentru aspiratiile europene ale Turciei, a fost imediat salutata de catre Bruxelles. Pamuk, 53 de ani, cel mai bine vandut scriitor turc, era acuzat ca a insultat natiunea turca prin remarcile pe care le-a facut despre genocidul impotriva populatiei kurde si armene. "Un milion de armeni si 30.000 de kurzi au fost omorati pe aceste pamanturi si nimeni in afara de mine nu indrazneste sa vorbeasca despre asta", a declarat Pamuk intr-un interviu acorda anul trecut unei reviste suedeze.
Turcia isi pastreaza pozitia potrivit careia moartea unui numar insemnat de armeni in conflictele ce au urmat caderii Imperiului otoman nu a facut parte dintr-o campanie de ucideri in masa, sustinand ca, in aceeasi perioada, au fost omorati si multi turci. Turcia neaga si faptul ca eforturile sale de a inabusi o miscare separatista initiata de comunitatea kurda intre 1980 si 1990 pot fi considerate acte de genocid. Pamuk era acuzat in baza articolului 301, care spune ca este ilegal sa insulti republica, Parlamentul sau alte institutii ale statului si care poate duce la executarea unei pedepse de pana la trei ani de inchisoare.
Procesul lui Pamuk, care a suscitat un interes mare in Turcia, a fost oprit pe 16 decembrie 2005 si amanat pana pe 7 februarie. A fost asteptata permisiunea ministrului Justitiei pentru ca nu se stia daca Pamuk trebuie judecat dupa vechiul cod penal al Turciei sau dupa versiunea revizuita. Avocatii scriitorului au sustinut ca acesta trebuie judecat potrivit fostului cod penal, care implica ca sentinta sa fie data de Ministerul Justitiei.
Decizia tribunalului vine in urma scrisorii primite vinerea trecuta din partea Ministerului Justitiei in care se preciza ca sta in puterea Curtii de a hotari daca Pamuk va fi sau nu judecat, dar in care se sugera ca Pamuk nu ar trebui totusi judecat. Pamuk este cel mai cunoscut dintr-un grup de 60 de scriitori turci si editori care se confrunta cu acelasi gen de acuzatii. (D.V.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.