Suma reprezentand plata pachetului de 61,88% din actiunile BCR ar putea fi virata in banca din strainatate in urmatoarele trei luni si jumatate, potrivit unei estimari a comisiei de privatizare si Erste Bank, pentru constituirea contului escrow concu
Suma reprezentand plata pachetului de 61,88% din actiunile BCR ar putea fi virata in banca din strainatate in urmatoarele trei luni si jumatate, potrivit unei estimari a comisiei de privatizare si Erste Bank, pentru constituirea contului escrow concurand HSBC, ING, Citibank si ABN Amro, informeaza Mediafax. Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, ne-a declarat recent ca banii din vanzarea BCR vor intra in visteria satului cel mai devreme la trei luni de la semnarea contractului. Inainte de transmiterea in contul escrow a celor 3,75 miliarde euro oferite de Erste, partea romana trebuie sa indeplineasca o serie de conditionalitati. De altfel, Erste Bank si-a luat masuri suplimentare de precautie pentru perioada dinainte de preluarea bancii. Partea romana s-a angajat sa acopere toate pierderile BCR de pana la 150 de milioane de euro provenite din operatiuni care nu au fost inscrise in camera de date pusa la dispozitia ofertantilor. In cazul unor pierderi mai mari de 300 de milioane de euro, Erste Bank se poate retrage din tranzactie fara nici un fel de penalitati. Pana la depunerea banilor in conul escrow, Erste Bank doreste sa primeasca acceptul de principiu din partea autoritatilor de supraveghere si reglementare din domeniu pentru preluarea indirecta a subsidiarelor BCR, cum ar fi BCR Asigurari sau BCR Asset Management. O alta conditie presupune aprobarea catorva modificari de catre Adunarea Generala a Actionarilor BCR, cea mai importanta fiind renuntarea la prevederea statutara prin care deciziile importante sunt adoptate cu o majoritate de 75% din voturi. Sedinta AGA urmeaza sa aiba loc cel mai tarziu la sfarsitul lunii februarie. Constituirea contului escrow este conditionata si de avizul Consiliului Concurentei privind concentrarea economica rezultata, care sa aiba si acceptul Comisiei Europene. De asemenea, institutia de concurenta trebuie sa se pronunte asupra eventualului ajutor de stat reprezentat de despagubirile platite de stat in contul datoriilor Bancorex. Sursele citate sustin ca problema ajutorului de stat ar putea lungi termenele estimate initial, intrucat o ancheta in astfel de situatii presupune o perioada lunga de timp. Contractul de privatizare al BCR va fi publicat pe pagina de Internet a Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului, dupa data de 25 ianuarie, concomitent cu incheierea road-show-ului Erste. (A.M.V.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.