Alina Elena Bercu (foto), din Campina, eleva la Colegiul "Andrei Saguna" (Brasov), a castigat selectia nationala pentru Eurovision Young Musicians si va reprezenta Romania la finala de la Viena din 12 mai 2006. Ea a plecat deja la Zurich unde, maine
Alina Elena Bercu (foto), din Campina, eleva la Colegiul "Andrei Saguna" (Brasov), a castigat selectia nationala pentru Eurovision Young Musicians si va reprezenta Romania la finala de la Viena din 12 mai 2006. Ea a plecat deja la Zurich unde, maine seara, va sustine un recital impreuna cu Orchestra Tonhalle, interpretand Concertul nr. 2 pentru pian si orchestra de S. Rahmaninov.
Juriul de specialitate i-a urmarit cu atentie pe cei noua candidati, pe parcursul selectiei derulate joi, 19 ianuarie 2006, in Studioul Tudor Vornicu al TVR, si a decis ca tanara de numai 16 ani merita sa reprezinte tara noastra la competitia pan-europeana.
Alina a obtinut 445 de puncte, devansandu-l cu 20 de puncte pe Dinu Alexandru Mihailescu, cel de-al doilea clasat in concurs. Pe locul al treilea s-a aflat Simina Croitoru, cu 419 puncte. Partitura interpretata de Alina, Allegretto din Concertul nr. 5 in Do major de W.A. Mozart, i-a purtat noroc pianistei care va prezenta acelasi repertoriu si la concursul international.
TVR Cultural isi va respecta promisiunea privind acordarea unei burse castigatoarei. Imediat dupa concurs, Alina si-a exprimat dorinta de continua pregatirea cu actualul mentor, prof. univ. dr. Stela Dragulin, maestru care a contribuit la formarea unui alt talent in domeniu - Mihaela Ursuleasa.
Alina a urcat pe scena de la varsta de 8 ani si a oferit primul concert cu orchestra la 10 ani. Pana in prezent a sustinut peste 100 de concerte si recitaluri pe mari scene din tara si din strainatate, mai ales in Germania si in Statele Unite.
"Competitia a fost foarte stransa si am atras atentia asupra acestui lucru chiar de la preselectie. Este o generatie care in ciuda varstei fragede a trecut deja prin nenumarate recitaluri si experiente concertistice in afara tarii. Sper ca Alina sa aduca Romaniei cel putin la fel de mult renume precum reprezentantii de la alte competitii organizate de EBU - Eurovision Song Contest si Eurovision Junior", a declarat Daniela Zeca Buzura, directorul TVR Cultural.
La concursul de acum doi ani, derulat la Lucerna (Elvetia), Romania a fost reprezentata de violoncelistul Octavian Alin Lup. El a fost invitat aseara pentru a sustine un recital alaturi de Orchestra Universitatii Nationale de Muzica Bucuresti, sub bagheta prof. univ. dr. Dorel Pascu, in cadrul selectiei nationale transmise in direct de TVR Cultural. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.