Liderii din intreaga lume au omagiat, ieri, personalitatea presedintelui provinciei Kosovo, Ibrahim Rugova, care a decedat, sambata, la varsta de 61 de ani, in urma unui cancer la plamani, transmite BBC. Inmormantarea presedintelui Rugova va avea loc
Liderii din intreaga lume au omagiat, ieri, personalitatea presedintelui provinciei Kosovo, Ibrahim Rugova, care a decedat, sambata, la varsta de 61 de ani, in urma unui cancer la plamani, transmite BBC. Inmormantarea presedintelui Rugova va avea loc joi, iar autoritatile kosovare au decretat cinci zile de doliu national pentru cel considerat liderul rezistentei albaneze impotriva conducerii sarbe. Totodata, Natiunile Unite, prin vocea mediatorului ONU pentru Kosovo, Martti Ahtissari, a anuntat ca primele negocieri directe intre sarbi si albanezi privind viitorul statut al provinciei, care ar fi trebuit sa inceapa miercuri, la Viena, se vor amana pentru luna februarie. Rugova, care fusese ales, in 2004, pentru a doua oara consecutiv, presedinte al provinciei, a fost desemnat liderul grupului de negociatori albanezi, care considera ca viitorul Kosovo nu poate fi decat unul - independenta provinciei. Dar, in vreme ce albanezii din Kosovo, care reprezinta 90% din populatia provinciei, cer independenta, Belgradul nu este dispus sa accepte decat o larga autonomie a provinciei. Atat inalti responsabili occidentali, cat si sefi ai statelor balcanice au transmis condoleante, omagiind contributia adusa de Rugova, considerat un lider moderat, la stabilizarea situatiei provinciei Kosovo, aflata, din 1999, sub administrarea ONU, ca urmare a bombardamentelor NATO ce au obligat Belgradul sa-si retraga din provincie fortele care luptau impotriva gherilei separatiste albaneze. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.