Castelele Bran, Peles si Pelisor vor fi retrocedate proprietarilor de drept - familia de Habsburg si Casa Regala, urmand sa fie rascumparate de statul roman pentru o suma totala a carei valoare ar putea ajunge la circa 50 de milioane de euro, a anunt
Castelele Bran, Peles si Pelisor vor fi retrocedate proprietarilor de drept - familia de Habsburg si Casa Regala, urmand sa fie rascumparate de statul roman pentru o suma totala a carei valoare ar putea ajunge la circa 50 de milioane de euro, a anuntat ieri, intr-o conferinta presa, ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu. Potrivit lui Iorgulescu, se negociaza mai intai preluarea castelelor de catre familia de Habsburg, respectiv Casa Regala, pentru ca apoi sa se treaca la discutii privind despagubirea posesorilor astfel incat imobilele sa ramana in posesia statului roman. In ceea ce priveste Pelesul si Pelisorul, Iorgulescu a precizat ca se va face "un aranjament", astfel incat suma de rascumparare a celor doua castele sa nu depaseasca suma prevazuta initial in actul normativ respins de Curtea Constitutionala, respectiv 30 de milioane de euro. El a mentionat ca Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) se ocupa doar de retrocedarea si negocierile privind preluarea castelelor Peles si Pelisor, de actiunile vizand celelalte bunuri ale Casei Regale urmand sa se ocupe RAPPS si Primaria Sinaia. In ceea ce priveste Castelul Bran, Iorgulescu a precizat ca negocierile cu familia de Habsburg sunt mai avansate decat cele cu Casa Regala, iar in "urmatoarele zile" s-ar putea semna ultimele acte privind retrocedarea. Ministrul a sustinut ca statul roman va negocia si preluarea acestui castel dupa ce el va fi retrocedat. In acest sens, familia de Habsburg a solicitat suma de 25-28 de milioane de dolari. "Reprezentantii familiei de Habsburg au facut o evaluare, insa aceasta nu ne este neaparat opozabila. Pe de alta parte, noi avem documentele prin care aratam ca statul roman a investit acolo peste 2,5 milioane de dolari", a precizat ministrul. (O.B.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.