Ministerul Mediului a dispus crearea unei comisii speciale, care timp de doua saptamani va monitoriza activitatea companiei Sometra SA Copsa Mica, din punctul de vedere al protectiei mediului, de rezultatul activitatii acesteia urmand sa depinda acor
Ministerul Mediului a dispus crearea unei comisii speciale, care timp de doua saptamani va monitoriza activitatea companiei Sometra SA Copsa Mica, din punctul de vedere al protectiei mediului, de rezultatul activitatii acesteia urmand sa depinda acordarea autorizatiei integrate de mediu.
"Am dispus infiintarea comisiei de monitorizare speciala a impactului surselor de poluare ale SC Sometra SA Copsa Mica asupra mediului, intrucat autorizatia integrata de mediu eliberata pentru aceasta companie a fost contestata. Comisia va lucra pe parcursul a doua saptamani, iar dupa aceasta perioada va prezenta un raport care va decide soarta acordului de mediu pentru respectiva instalatie", a declarat, ieri, ministrul Mediului, Sulfina Barbu, subliniind ca din comisie fac parte reprezentanti ai autoritatilor de mediu centrale, locale si regionale, ai Garzii de Mediu si Regiei Apele Romane.
Problemele de mediu de la Copsa Mica nu sunt noi si au aparut practic o data cu fabrica de zinc, in 1939. Cateva zeci de ani mai tarziu, in 1998, statul roman a vandut combinatul companiei grecesti Mytilineos Holding SA, care si-a asumat o data cu preluarea fabricii si conditiile stipulate in autorizatia de mediu, inclusiv programul de conformare, care prevede investitii de 15,5 milioane USD, din care 10,3 milioane pentru protectia mediului, restul fiind investitii tehnologice. Sometra SA se afla sub incidenta legislatiei referitoare la controlul poluarii si, potrivit Tratatului de aderare la Uniunea Europeana, a obtinut perioada de tranzitie pana in 2014. "Aceasta firma va fi perfect conforma in 2014. Investitia totala in protectie a mediului se ridica, in toata aceasta perioada, la circa 30 de milioane de euro, insa pentru alocarea banilor s-a stabilit un calendar, pe care Sometra se obliga sa-l respecte", a afirmat la randul sau directorul Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului (ANPM), Ioan Gherghes.
Acordul integrat de mediu pentru Sometra SA Copsa Mica a fost contestat de doua persoane juridice si de o persoana fizica din zona.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.