Stanislav Petrov, colonel in rezerva al armatei sovietice, a primit joi, in cadrul unei ceremonii organizate la sediul ONU din New York, o distinctie din partea organizatiei internationale "Asociatia cetatenilor lumii", informeaza RIA-Novosti.
Stanislav Petrov, colonel in rezerva al armatei sovietice, a primit joi, in cadrul unei ceremonii organizate la sediul ONU din New York, o distinctie din partea organizatiei internationale "Asociatia cetatenilor lumii", informeaza RIA-Novosti.
"Suntem foarte indatorati colonelului si trebuie sa multumim sortii ca intr-un moment critic al istoriei a demonstrat sange rece si clarviziune", a declarat presedintele asociatiei. Duglas Mattern, inmanandu-i lui Petrov statueta de cristal "Mana ce tine Globul Pamantesc". pe care sunt gravate cuvintele "Omului care a preintampinat un razboi nuclear". In noaptea de 26 septembrie 1983, pe cand era de serviciu la punctul de comanda al sistemului de prevenire a atacurilor cu rachete din cadrul trupelor de aparare antiaeriana "Serpuhov-15", Petrov, pe atunci locotenent-colonel, a decis sa ignore semnalele aparatelor care indicau lansarea din SUA spre teritoriul URSS a cinci rachete "Minuteman" cu zece focoase nucleare fiecare. Conducandu-se dupa bunul simt (cinci rachete erau prea putine pentru o prima lovitura in cazul unui razboi), el a declarat alarma falsa si a avut dreptate: era o defectiune a sistemului de incunostiintare. "Sunt fericit ca gestul meu a fost asa de apreciat, ma face sa ma jenez insa faptul ca este numit eroic", a spus, cu acelasi prilej, colonelul Petrov. "Pur si simplu mi-am facut munca. Mai mult, este vorba de o activitate colectiva - as fi fost absolut neajutorat daca nu m-ar fi sprijinit oamenii care se aflau in acel moment in subordinea mea", a adaugat el.
Intrebat de RIA-Novosti daca a fost decorat sau pedepsit pentru decizia luata pe cont propriu, Petrov a raspuns: "Nici una, nici alta. Desigur ca la inceput au spus ca ma vor propune pentru decorare. Dar apoi a fost numita o comisie de stat care, asa cum se obisnuia, a gasit cusururi actiunilor mele. Problema este ca din aceasta comisie faceau parte oamenii din vina carora s-a produs defectiunea". (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.