Integrarea in Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007 este obiectivul major de politica externa al Romaniei in anul 2006, a declarat ieri, presedintele Traian Basescu in cadrul discursului rostit la intalnirea anuala cu reprezentantii Corpului Diplom
Integrarea in Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007 este obiectivul major de politica externa al Romaniei in anul 2006, a declarat ieri, presedintele Traian Basescu in cadrul discursului rostit la intalnirea anuala cu reprezentantii Corpului Diplomatic acreditat la Bucuresti, transmite Rompres.
"In 2006 nu avem alta prioritate decat integrarea in Uniunea Europeana", a subliniat seful statului, adaugand ca Romania nu are in program alta alternativa la amanarea integrarii dupa data de 1 ianuarie 2007 si a aratat ca aderarea la acest moment depinde numai de eforturile de politica interna in indeplinirea tuturor obligatiilor asumate fata de Uniunea Europeana prin Tratatul de Aderare.
Presedintele Basescu i-a asigurat pe ambasadorii statelor membre UE ca la nivelul autoritatilor romane exista toata hotararea pentru respectarea acestor obligatii. De asemenea, presedintele a multumit reprezentantilor celor sapte state membre UE ale caror parlamente nationale au ratificat deja Tratatul de Aderare al Romaniei.
Presedintele a amintit ca Romania lucreaza in acest moment la elaborarea unui document de lucru pentru discutarea viitorului statut international al provinciei Kosovo si a evidentiat ca punctul de vedere al Bucurestiului sustine acordarea unei largi autonomii, dar exclude independenta si modificarea frontierelor.
Presedintele Traian Basescu a facut vineri un apel catre politicienii de la Teheran pentru ca acestia sa "inteleaga ca traim intr-o lume care are reguli si care are nevoie de securitate". "Ne ingrijoreaza declaratiile extrem de agresive ale Teheranului si facem un apel catre politicienii de la Teheran sa inteleaga ca traim intr-o lume care are reguli, intr-o lume care are nevoie de securitate, iar nevoia dialogului dintre Teheran si institutiile internationale este mai acuta decat oricand", a declarat Traian Basescu.
O singura natiune - doua state
In ceea ce priveste relatia cu Republica Moldova, presedintele Basescu a afirmat ca in 2005 aceasta a fost relansata pe baza principiului "o singura natiune in doua state independente" si a asigurat Chisinaul ca si in 2006 poate conta pe sprijinul Romaniei in politica sa externa si rezolvarea problemelor economice.
"Romania va acorda in 2006 o atentie speciala destinului european al Republicii Moldova si dorim ca Uniunea Europeana sa abordeze pentru Republica Moldova o foaie de parcurs similara cu cea oferita statelor balcanice", a spus seful statului, exprimandu-si convingerea ca "unificarea natiunii romane se poate face in interiorul UE".
Presedintele Traian Basescu a lansat ideea abordarii de catre Comisia Europeana a unei foi de parcurs pentru Republica Moldova similara celei pentru Balcanii de Vest.
Marea Neagra - factor de securitate
Presedintele a reluat si punctul de vedere romanesc asupra Marii Negre, reliefand ca, desi de aceasta regiune depinde asigurarea securitatii energetice a UE, aceasta are un potential destabilizator prin prezenta "conflictelor inghetate" si transformarea sa intr-un pod pentru traficul ilegal de persoane, droguri si armament. Seful statului a evidentiat ca acordarea pentru aceasta regiune a unei atentii mai sporite de catre UE si NATO, crearea cadrului de dezvoltare a cooperarii economice la Forumul Marii Negre, ce va fi gazduit de tara noastra in vara, sustinerea proiectului unei euro-regiuni pontice reprezinta solutiile pe care Romania le ofera in anul 2006 la problemele acestei zone.
De asemenea, presedintele Basescu a tinut sa sublinieze ca incercarile de excludere a marilor puteri regionale, Federatia Rusa si Turcia, din proiectele de cooperare ale regiunii sunt eronate, iar Romania doreste sa consolideze pe baze de incredere reciproca si colaborare economica deschiderea realizata in 2005 in relatia cu Moscova.
Apararea romanilor de pretutindeni
Diplomatia romana nu va neglija nici relatia cu romanii din diaspora si din statele vecine. Astfel, Romania va urmari ca minoritatilor romanesti din tarile vecine sa li se respecte drepturile conform standardelor europene, asa cum si minoritatilor din Romania le este oferita aceasta oportunitate. Seful statului a mai tinut sa sublinieze ca bugetul alocat in 2006 pentru relatia cu romanii din diaspora este mult imbunatatit fata de anii anteriori.
Prioritatea chineza
Presedintele Traian Basescu a anuntat ca autoritatile de la Bucuresti vor continua in 2006 sa dea o atentie deosebita zonei Asia-Pacific. Daca in 2005 au avut loc contacte la cel mai inalt nivel in Japonia si Coreea, anul acesta o atentie deosebita va fi acordata, dupa cum a spus presedintele Basescu, vizitei pe care urmeaza sa o efectueze in China si in India. "Vizita in China se va constitui in cea mai importanta actiune de politica externa in zona Asia-Pacific pentru anul 2006. Traditional, relatiile Romaniei cu China au fost relatii excelente si dorim sa ramanem in aceiasi parametri de relatii", a declarat seful statului. (D.E.)
Si Parvanov este cu ochii pe UE
"Primul si cel mai important obiectiv din acest an este realizarea aderarii tarii la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007", a declarat presedintele bulgar, Gheorghi Parvanov, in traditionalul sau mesaj anual adresat Adunarii Nationale si natiunii care a avut loc tot ieri, informeaza Rador. Seful statului a mentionat ca are unele rezerve fata de modificarile propuse la Constitutia Bulgariei. El a afirmat ca se asteapta la mai mult in ceea ce priveste imunitatea deputatilor si magistratilor. Presedintele nu este de acord cu ideea ca presedintii Curtii Supreme Administrative si ai Curtii Supreme de Casatie sa dea raportul in fata parlamentului. In opinia sa, magistratii superiori trebuie sa raspunda in fata Curtii Constitutionale si nu a Adunarii Nationale. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.