Atributiile primarilor de a gestiona fonduri bugetare, ca ordonatori principali de credite, vor fi preluate de un administrator desemnat de un judecator sindic, daca valoarea facturilor neachitate de acestia pe parcursul a 120 de zile se ridica la ju
Atributiile primarilor de a gestiona fonduri bugetare, ca ordonatori principali de credite, vor fi preluate de un administrator desemnat de un judecator sindic, daca valoarea facturilor neachitate de acestia pe parcursul a 120 de zile se ridica la jumatate din suma cheltuielilor anuale. Prevederea se regaseste in pachetul de legi privind reforma in administratia publica, discutat in sedinta de ieri a Guvernului, in prima lectura. Documentul introduce notiunile de criza financiara si insolvabilitate a localitatilor, stabilind conditiile in functie de care primarilor li se poate retrage calitatea de ordonator principali de credite, ca urmare a gestiunii defectuoase a bugetului avut la dispozitie. Localitatile in care, pe parcursul a 90 de zile calendaristice, administratia publica locala aduna facturi neachitate care reprezinta jumatate din obligatia de plata aferenta unui trimestru vor fi declarate ca fiind in criza financiara, primarul fiind obligat sa prezinte consiliului local un plan de redresare. Daca valoarea facturilor neachitate de autoritatile locale se va ridica, intr-un interval de 120 zile, la jumatate din suma cheltuielilor anuale, localitatea respectiva va fi declarata in stare de insolvabilitate. In aceasta situatie, tribunalul cu competente teritoriale va numi un judecator sindic care, la randul sau, va desemna administratorul ce va prelua atributiile primarului de ordonator principal de credite si va propune un program de redresare. Cat despre atributiile primarului general al Capitalei si cele ale primarilor de sectoare in gestionarea fondurilor bugetare, acestea ar urma sa fie stabilite printr-o lege speciala, a spus ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga. Documentul urmeaza sa fie aprobat in sedinta de saptamana viitoare a Guvernului si transmis Parlamentului, pentru a fi dezbatut in procedura de urgenta. (C.S.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.