Analistul Tom Gallagher si-a lansat ieri, la sediul Ministerului Afacerilor Externe, noul sau volum "Balcanii in noul mileniu: in umbra razboiului si a pacii", aparut la Editura Humanitas. "Balcanii in noul mileniu" este al treilea volum al profesoru
Analistul Tom Gallagher si-a lansat ieri, la sediul Ministerului Afacerilor Externe, noul sau volum "Balcanii in noul mileniu: in umbra razboiului si a pacii", aparut la Editura Humanitas. "Balcanii in noul mileniu" este al treilea volum al profesorului de teorie a conflictelor etnice si a pacii de la Universitatea scotiana Bradford referitor la regiune, iar perioada analizata este cea a ultimilor 10-15 ani.
La eveniment au participat autorul, ministrul de Externe, Razvan-Mihai Ungureanu, Valentin Naumescu, secretar de stat in MAE, profesorul Victor Neumann de la Universitatea de Vest, Horia Barna, redactor al Editurii Humanitas, si analistul politic Emul Hurezeanu. Seful diplomatiei romane a salutat lansarea cartii, subliniind ca aceasta va fi o "lectura obligatorie pentru colegii din minister". Conform ministrului Ungureanu, Tom Gallagher face un mare serviciu regiunii, oferind analize extrem de importante din perspectiva culturii politice.
La randul sau, Emil Hurezeanu a subliniat capacitatea lui Gallagher de a elabora analize intelectuale necrutatoare, dar si intelegerea fina de care acesta da dovada fata de regiune si fata de realitatile momentului. Autorul insusi, vorbind despre propria carte, a atras atentia ca "Balcanii au fost scena prea multor experimente".
Gallagher a apreciat ca nivelul si calitatea implicarii UE vor fi cruciale pentru regiune, deoarece "UE este acum jucatorul cheie din afara in ceea ce priveste statutul si viitoarea directie pe care o vor lua Bosnia si Kosovo, cele doua parti ale fostei Iugoslavii care au fost cel mai puternic afectate de dezintegrarea acesteia".
Tom Gallagher si-a facut o tema de referinta din studierea tranzitiei catre democratie in Balcani, rolul etnicitatii, nationalism si strategii in conflictele interetnice. (G.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.