"Se spera sa faca un fel de restituire a adevarului si sa obtina o consolare morala pentru victimele regimurilor comuniste care sunt inca in viata, dar si pentru rudele acestora, toti fiind intr-un fel loviti de crimele teribile comise de regimurile
"Se spera sa faca un fel de restituire a adevarului si sa obtina o consolare morala pentru victimele regimurilor comuniste care sunt inca in viata, dar si pentru rudele acestora, toti fiind intr-un fel loviti de crimele teribile comise de regimurile comuniste. Un alt obiectiv important este sa pastram discutia in desfasurare, pentru ca exista inca puteri comuniste in tari precum China, Cuba, Coreea de Nord, Etiopia. Iar in unele din aceste tari, regimurile comuniste sunt foarte dure, iar oamenii sufera in continuare din cauza acestor regimuri opresive. Regimurile comuniste trebuie insa <<recunoscute>>, conform <<meritelor proprii>>. Merite teribile, de altfel. E adevarat: Au ucis mai multa lume decat au facut-o nazistii sau oricare alt regim. Dar cred ca intr-un fel e imposibil sa compari ororile comise de un regim sau de altul. Sigur si comunismul, si nazismul au o trasatura comuna definitorie: sunt regimuri totalitare, care provin din aceleasi gen de gandire. Au existat prea multe cercuri, inclusiv la nivel european, care au sprijinit direct ori s-au aratat dispuse sa sprijine politica fostei Uniuni Sovietice. Si poate ca si acum exista unele interese.
Daca in Romania nu mai exista nici un partid comunist, inseamna ca situatia din aceasta tara e mai buna decat cea din altele; inseamna ca Romania e o tara mai sanatoasa decat alte state europene. Chiar in Suedia, tara mea de provenienta, exista o formatiune care nu poarta termenul comunist in titulatura, dar liderul sau este comunist, iar comunistii din Suedia au colaborat cu cei din Romania sau chiar si cu cei din Uniunea Sovietica. Cred ca in tarile unde nu mai exista nici un partid comunist, guvernele pot lua initiativa si pot stabili o data la care ar putea fi comemorate victimele comunismului.
Comunistii din Rusia ne-au si raspuns. Ei spun ca si-au asumat deja raspunderea la Congresul al XX-lea ale partidului, dar asta s-a intamplat in 1956, asa ca e firesc sa ne intrebam daca in opinia lor tot ce s-a intamplat dupa acea data a fost in regula, pentru ca eu nu cred ca a fost."


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.